Pareri

Luci vrea un Bacau futurist si unii ii intorc spatele. Bai da’ sunteti culmea!

Vine Luci cu un mega proiect, un stadion pe care il putem compara cu cele de pe la Londra, Milano, Madrid sau Berlin si unii, chiar culmea, rautaciosi….ii sar la gat. De ce? Pentru ca acei „unii” au observat multitudinea de blocuri din jur. Cele care vor fi amplasate pe actualul spatiu verde. Pe surse se vehiculeaza cateva de P+13…

Nu mai vorbim despre niste propaganda ieftina asternuta si pe un ziar tiparit din banii nostri pentru gogosile braileanului caci doar cu asta ramanem. Viseaza careva sa apuce ridicat un asemenea stadion in secolul asta in Bacau. Sa fim seriosi. Propaganda si atat. Cate gogosi ne-a mai trantit pe facebook Luci legat de stadion? Zeci….Incepand cu vremea campaniilor electorale. A mai tras astfel de parturi.

Ceea ce el viseaza noaptea, anume un proiect „impresionant” e luat la tinta de oamenii care chiar iubesc si lupta pentru verdele orasului, acestia observand si macheta imbibata cu beton.

Profesorul Serban Lucian scrie: „Am găsit și eu în poștă un ziar. Am remarcat nu neapărat macheta unui stadion futurist (mai am prin calculator vreo 3-4 planșe de acest gen, care au fost promovate meteoric de-a lungul timpului). Mi-a sărit în ochi „salba” de blocuri care a fost inserată în spatele arenei, în zona (fostelor) terenuri sportive. Zona care, in vremea copilăriei și adolescenței mele aducea sute de pici la joacă și la activități sportive.

O zonă care venea în continuarea Parcului Libertății („Cancicov”-ul de astăzi), reprezentând prin dimensiuni si complementaritatea funcțiilor, un element remarcabil pentru municipiu, element urbanistic rarisim la nivelul intraurban in reteaua urbană națională. Momentul ’90 avea să aducă rapid destructurarea: degradarea spațiului verde, schimbarea utilizării terenului (mare universitate particulară, sedii de firme etc), ruinarea bazei sportive (in anii’ 80 considerată cea mai mare si mai complexă din provincie).

Acum, prin jocul imobiliar al ruletei public-privat al anilor de „tranziție la economia de piață”, zona menționată are toate șansele să se metamorfozeze definitiv în beton, sticlă și asfalt, cu toate „beneficiile” asociate. Într-un oraș în care textura se densifică precum un țesut canceros, un oraș care nu cunoaște dezvoltare prin „urban sprawl”, intr-un oraș în care zona metropolitană este de 20 de ani o Fata Morgana rozalie, noi ne vom sufoca intra muros.

Dar ce contează, de la un etaj superior unii vor rânji condescendent, plescăind mulțumiți la notificările primite pe telefon de la contul bancar. Restul e sporovăială cu esență de sustenabilitate long-lasting.”

Sa fie rautacios dom’ profesor? Nicidecum. Are doar ochiul ager.