Comunicat de presa

Stejarii lui Cuza în pericol! Edilul vine în CL cu un PUZ ce ar distruge valoarea culturală!

“O nenorocire natural-culturală este pe cale să se întâmple la ședința de joi a Consiliului Local al mun. Bacău, unde pe ordinea de zi primarul Stanciu-Viziteu a aruncat, în ciuda spuselor din campanie, și un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un imobil propus de un privat la baza stejarului istoric de pe str. Cuza Vodă.

Fiind parte dintr-un ansamblu de patru stejari istorici, asociați cu vizita lui Alexandru Ioan Cuza la Bacău în 1859, arborele are un diametru de peste 140 cm, măsurat la 130 cm înălțime, iar în prezent este marcat cu o placă exclusiv comunitară și delimitat de un gard destul de inestetic amenajat de municipalitate. Este foarte probabil ca stejarul să îndeplinească și criteriul de vârstă, având scoarța și dimensiunile unui arbore cu mult peste 200 de ani.” a scris viceprimarul Ghingheș pe facebook.

“Anul trecut m-am zbătut pentru clasarea acestui arbore ca monument istoric, am pregătit documentele și am obținut acordul Direcției de Cultură pentru începerea procedurii, chiar am și scris comunicatul de la acea vreme al primarului, însă ulterior procedura de clasare a fost parcă dată uitării după ce Viziteu mi-a luat atribuțiile.

Astăzi, după un an de la acele demersuri, arborele istoric de pe Cuza Vodă este pus în pericol de PUZ-ul propus oficial de primarul Viziteu pe un teren care, culmea, este și în Registrul spațiilor verzi. Mai mult, există peste 2.000 de semnături pentru salvarea acestui stejar, iar în campanie deputatul de atunci și primarul de acum spunea că va face orice pentru protejarea arborelui din ansamblul „Stejarii lui Cuza”.

Categoric, votul meu va fi împotriva PUZ-ului propus de primar și va fi exprimat, ca de obicei, la vedere.” a mai spus Ghingheș

Sperăm ca și ceilalți consilieri să ofere o importanță deosebită acestor stejari și să voteze împoyriva actului dorit de Luci.