Pareri

Proiectul „1.000 lei la nastere” o nedreptate vizavi de Matei. Matei e copilul deja pedepsit de soarta.

Luam una bucata familie modesta in care parintii, Ionel si Maria lucreaza in domeniul privat si castiga minimul pe economie. Maria a dat nastere unei fetite, Ioana. Se descurca greu cu plata facturilor, cu traiul de zi cu zi dar rezista eroic asa cum fac multe alte familii de bacauani. Are norocul proiectului ce garanteaza 1.000 lei la nastere, hotarare data de „judecatorii” din CL Bacau recent. Maria isi permite un scutec in plus si asta e bine. Ioana, o fata norocoasa si din prisma acestui ajutor nu doar ca parintii o iubesc si isi vad de treaba.

Luam una bucata minora, Miruna, 17 ani, ce traieste intr-o familie de alcoolici si unde lucreaza doar un parinte. In urma unei relatii cu un baiat ea da nastere unui baietel, Matei. Tatal a parasit-o pe Miruna imediat ce a aflat ca a ramas insarcinata. Matei e condamnat de cel putin doua ori. O data din cauza ca a venit pe lume intr-o familie necajita si a doua oara din cauza ca aceeiasi „judecatori” din CL Bacau au hotarat ca Matei nu merita cei 1.000 lei. Pur si simplu nu-i merita. Proiectul care trebuia sa aiba ca target tocmai mamele de genul Mirunei, rateaza tinta. Nedreptatea e facuta vizavi de Matei si nu neaparat de Miruna sau tatal lui Matei.

Matei trebuie sa sufere pentru ca niste „judecatori” ii condamna parintii indirect. Matei trebuie sa zaca in saracie in timp ce Ioana trebuie sa primeasca o cutie de lapte in plus. Am spune ca fix asa e societatea romaneasca, una care ii condamna tot pe cei ce sunt saraci si bogatilor li se mai intinde o mana care nu cumva sa saraceasca. Proiectul pare nedrept cu acesti copii ce se nasc in familii nefericite. Si va povestesc asta dupa doua situatii reale, chiar si numele folosite fiind reale in acest articol.

1.000 de lei oferiti de proiect nu o imbogateste neaparat pe Ioana cat il saraceste pe Matei. 1.000 de lei nu sunt neaparat un ajutor pentru Ioana cat o palma in plus data lui Matei. Oricum ati inversa cuvintele va va iesi nedreptatea comisa in CL. Stiu, initiatorul va fi ofensat de analiza facuta dar poate ca alte sute de bacauani ar gandi asa. Nu stiu daca ajutorul asta trebuia sa vina vizavi de parinti cat vizavi de copiii nascuti. Si ei sunt egali la nastere parca. Nu? Egali daca nu apar astfel de proiecte, legi, penibilitati.

Chiar sunt curios si de alte pareri si chiar le astept. Dar in momentul in care interactionezi si cu Miruna si cu Maria in realitate, sigur iti pui problema asa cum e expusa in articol. Daca Dumnezeu l-a adus pe lume pe Matei intr-o familie nefericita, ce ar fi ca statul, politicienii si legile sa-i mai dea o palma. Sa-l puna la pamant.

Iubiti-va si aduceti pe lume copii fara sa va ganditi la cei 1.000 lei. Ei vin doar in bugetul celor care au deja noroc in viata.