Evenimente

Pionerii celor de la forțele speciale F.O.S. 10 iunie, o zi speciala!

Batalionul 498 Parașutiști , transformat in Batalionul 630″ Smaranda Braescu”, actual Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu”. Militari profesionisti si dedicati meseriei sau intalnit vineri la Green Park asa cum obisnuiesc an de an. Au sarbatorit in stilul lor si au depanat amintiri specifice pentru ca au tolba plina. Fosti si actuali militari ai batalionului au putut sa-si impartaseasca experienta si secretele meseriei la intalnirea de vineri.

În urmă cu 81 de ani, la această dată, era înfiinţată, pe lângă Centrul de Instrucţie al Aeronauticii, Şcoala de Paraşutişti, denumită ulterior Compania de Paraşutişti. Aceasta a fost dislocată la Popeşti-Leordeni, în cadrul Flotilei I Aerostaţie, primul comandant fiind locotenentul Gheorghe Iordăchescu, căruia, la scurt timp, i-a urmat locotenentul Ştefan Soverth.

La 30 noiembrie 1990, s-au înfiinţat Brigada 1 Paraşutişti Luna, Brigada 2 Paraşutişti Clinceni, Brigada 3 Paraşutişti Bacău şi Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor din Trupele de Paraşutişti Buzău, conducerea unitară a acestora fiind asigurată de Comandamentul Trupelor de Paraşutişti din subordinea Comandamentului Aviaţiei Militare.

Batalionul 630 Paraşutişti Smaranda Brăescu, din Bacău, este singura unitate, cu această specializare, din armata noastră. Deși fac parte din Brigada 6 Operații Speciale Mihai Viteazul, parașutiștii băcăuani continuă să fie purtătorii de tradiții ai trupelor aeropurtate, din România, și să execute misiuni acolo unde nimeni altcineva nu ar putea ajunge, în mijlocul trupelor inamice.

Astăzi, în Armata României, există mai multe structuri care pot executa misiuni prin desant aerian, însă unica unitate cu militari parașutiști pur sânge se află la Bacău și are o tradiție de peste 20 de ani. Batalionul 630 Parașutiști Smaranda Brăescu a fost înființat la 30 noiembrie 1990, fiind subordonat Brigăzii 3 Parașutiști din garnizoana în care se regăsește și astăzi.