Local

Hartii de un milion de lei si o singura strada reabilitata! Strategii de mobilitate urbana si promisiuni pe banda rulanta!

Recent, Municipiul Bacău a anunțat faptul că a fost finalizate documentele strategice prin care s-a actualizat Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bacău, pentru perioada 2021-2027, și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Bacău

Hârtiile au costat peste 956 de mii de lei, din care 813 mii au fost bani europeni de la Fondul Social European iar restul cheltuielilor neeligibile au fost asigurate de la bugetul de stat și bugetul local. Din acești bani s-au realizat studiile amintite și au făcut cursuri de formare profesională 70 de persoane.

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bacău 2021-2027 poate fi sursa de inspirație pentru orice candidat la Primăria Municipiului Bacău, care nu are limită în privința promisiunilor.

În orașul în care actualul primar Lucian Daniel Stanciu Viziteu a reușit să reabiliteze o singură stradă într-un an, în strategie sunt prevăzute investiții în proiecte ce totalizează miliarde de euro.

Nu sunt precizate sursele de finanțare, în ciuda faptului că proiecția bugetară a Uniunii Europene până în 2027 este cunoscută în linii mari. Actuala ”strategie” pare să fie o compilații de alte studii și idei, cuprinse într-un ”document” ce se întinde pe 746 de pagini.

Deși orașul are doar niște ruine în centrul orașului denumite ”Stadion Municipal”, până în 2027 va avea și stadion la standarde internaționale, sală polivalentă dar și un Athletic Park ”Doina Melinte. Toate sălile de sport din oraș se modernizează și actualul stadion va fi reabilitat.

Băcăuanii vor avea la îndemână o grădină zoologică și una botanică, malurile Bistriței se vor tranforma în piste de alergare ș.a. În strategie, după ce toate acestea se vor realiza, competițiile naționale de fotbal și tenis se vor muta la Bacău, loc unde se va desfășura, binențeles și un maraton. În strategie, la stadiul de idee, sunt menționate și o serie de proiecte, care vor face din oraș un loc extraordinar de atractiv turistic.

Vor fi înființate trasee turistice în zone mai puțin cunoscute ale orașului și ”miniserii de videouri cu tema redescoperirii municipiului, care să ilustreze  avantajele de a locui și de a vizita municipiul Bacău și zoneleînconjurătoare ale acestuia”.

Strategia de  Dezvoltare a Municipiului Bacău depășește chiar și limitele zonei metropolitane. Actualul teren arabil cu resturile de ruine de la Tamași ( fosta cetate Tamasidava) vor deveni o altă atracție în zonă  prin proiectul ”Dezvoltarea turismului istoric șiaccesul la atracții naturale (fosta cetate dacică Tamasidava, limita dintre Lunca Siretului și Colinele Tutovei) în com. Horgești”.