Comunicat de presa

Cristian Paul Ichim. Despre importanta sistemului video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor de pe drumurile publice.

Astăzi este Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie. De 26 de ani aceasta este marcată în a treia duminică a lunii noiembrie.

Evenimentul are rolul de a aminti de milioanele de oameni uciși și răniți grav pe drumurile lumii și de suferința tuturor victimelor, familiilor și comunităților afectate. Trebuie să recunoaștem activitatea crucială a serviciilor de urgență și să promovăm acțiunile care ne ajută să prevenim viitoarele decese și răni din trafic.” a scris astazi pe facebook deputatul Cristian Paul Ichim.

Aproape 1.000 de oameni au murit, iar alți 2.000 au fost răniți în accidente rutiere produse în România doar în primele 7 luni ale acestui an. Principalele cauze sunt viteza, traversarea neregulamentară, pietonii care merg pe marginea drumului, dar și infrastructura precară.

Tocmai de aceea am depus Proiectul de lege pentru reglementarea utilizării sistemului video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice care are scopul de a preveni accidentele rutiere și de a-i face pe toți participanții la trafic să respecte regulile. Trebuie tratată și partea de drumuri, și cea de mașini, dar mai ales cea umană, pentru că omul poate fi educat” a mai spus deputatul.

Siguranța pe drumurile naționale poate fi sporită dacă respectăm regulile atunci când suntem în trafic și avem o conduită preventivă. Adică, circulăm cu viteza legală, purtăm centura de siguranță, nu ținem telefonul în mână și la ureche în timp ce conducem și suntem mereu atenți la drum.

Dar aici și Poliția trebuie să se asigure că legislația este respectată, să întreprindă acțiuni de prevenție, să monitorizeze conduita în trafic a șoferilor și să aplice sancțiuni ori de câte ori este cazul.

Pentru a preîntâmpina producerea de accidente pe drumurile publice din România este necesară și montarea sistemului video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor de pe drumurile publice.

Totodată, legislația existentă în ceea ce privește școlile de șoferi trebuie armonizată pentru creșterea siguranței în trafic. Șoferii trebuie să învețe să conducă defensiv și fără agresivitate în trafic, încă dinainte de a obține permisul. Iar programa de pregătire a școlilor de șoferi trebuie modificată în așa fel încât nivelul de educație rutieră și responsabilizare să crească.

Nu în ultimul rând aș dori să subliniez cu această ocazie importanța salvatorilor de vieți omenești în cazul accidentelor rutiere. Sunt medici, asistenți, studenți voluntari, paramedici, pompieri salvatori care intervin atunci când e vorba de limita dintre viață și moarte și care își fac meseria fără a ține cont de pericole.” a scris in incheiere deputatul Cristian Paul Ichim.