Consiliul Europei nu recomandă vaccinarea obligatorie, paşapoartele de vaccinare şi discriminarea în funcţie de statutul de vaccinare

Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE) a adoptat încă de pe 27 ianuarie 2021 o rezoluţie importantă, care vizează interzicerea vaccinării obligatorii, a paşapoartelor de vaccinare şi a discriminării în funcţie de statutul de vaccinare, relatează mediafax.ro.

Rezoluţia 2361/2021 interzice statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva coronavirusului şi prevede că vaccinarea nu poate fi utilizată pentru a-i discrimina pe cei care nu se vaccinează. Totodată solicită imperativ să se distribuie informaţii transparente despre siguranţa şi posibilele efecte secundare ale vaccinurilor.

Între altele, Adunarea îndeamnă cele 47 de state membre următoarele:

7.3.1 să se asigure că cetăţenii sunt informaţi că vaccinarea NU este obligatorie şi că nimeni nu este presat politic, social sau în alt mod să se vaccineze, dacă nu doreşte să facă acest lucru;
7.3.2 să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu a fost vaccinat, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu doreşte să fie vaccinat;
7.5.2 să se utilizeze certificatele de vaccinare numai în scopul desemnat de a monitoriza eficacitatea vaccinului, efectele secundare potenţiale şi evenimentele adverse.

De precizat însă că rezoluţiile APCE nu au efect legal în statele membre sau în UE, deşi prezintă influenţă politică şi autoritate morală. Paşapoartele de vaccinare nu sunt similare cu certificatele de vaccinare, care doar indică ce vaccin a făcut fiecare persoană.

În concluzie, Consiliul a adoptat o rezoluţie legată de vaccinarea obligatorie şi de certificatele de vaccinare, dar documentul nu are valoare legală, relatează Reuters.