Pareri

Invatatorii/profesorii ne roaga sa ii ajutam pe copiii nosri la temele pentru acasa. Serios?

A inceput din nou scoala. Alta generatie si tindem spre una tot de sacrificiu. Din pacate. Motivele ar fi prea multe pentru a le enumera aici.

In primul rand dezinteresul politicienilor nostri de a imbunatati sistemul de invatamant si asta pentru ca niciunul dintre ei nu ne vor scoliti prea mult ca sa nu intelegem ce trebuie. E deajuns ca cei mici sa ajunga mari si sa poata vota.

As vorbi insa despre o problema pe care am discutat-o cu o distinsa doamna astazi si anume, temele pentru acasa. Nu ca ar fi prea multe (ca asta ar fi un alt subiect de discutat) ci modul in care doamnele invatatoare si profesoare „ne roaga” sa ne ocupam de copiii nostri si sa-i ajutam la teme.

Serios? As vrea sa vad una din problemele de matematica pentru clasa a 7-a sau a 8-a si sa o pun pe masa unor parinti. Sa fie 100 zic. Credeti ca mai mult de 10 ar putea sa o rezolve? Credeti ca parintii (in mare parte) pot sa se transforme in cadre didactice acasa dupa orele de munca? Eu sunt sigur ca nu si spun asta dupa ce am discutat cu vreo 10 prieteni, parinti de copii ce urmeaza cursurile gimnaziale.

Daca profesorul ii explica in mod profesionist in clasa si elevul e atent, acesta va reusi sa rezolve temele pentru acasa dar in niciun caz ajutat si indrumat de parinte. Daca e sa luam o problema de fizica probabil ca nici 5% dintre parinti nu vor putea sa-si ajute copilul la teme. Sa recunoastem asta fara sa ne dam prea scoliti.

Dar care o fi rolul temelor pentru acasa ce pot dura 2-3 ore dupa ce copilul a fost prezent la scoala 7 ore? Acesta va ajunge la 10 ore aplecat asupra invataturii si iar n-as crede ca e bun asa. Consider ca profesorul se poate ocupa de predarea si intelegerea lectiilor din materiile elevilor pe timpul orelor de curs si daca o face bine, ma repet, elevii care-siu dau silinta vor pricepe. Nicidecum mamica ce vine dupa 12 ore de munca si trebuie sa se ocupe de curatenie si de facut mancare asta in cazul in care nu are de mers si la cumparaturi.

Un parinte ce a urmat cursurile de gimnaziu acum 35 de ani nu va reusi niciodata sa il ajute la teme pe copilul sau mai ales din cauza ca materia zilelor noastre difera putin (mai mult) de cea facuta atunci.

Domnilor invatatori/profesori incercati sa va faceti meseria bine la locul de munca si nu ne mai rugati pe noi parintii sa ne ocupam de ei acasa pe timpul cat isi fac temele. Pentru ca nici dumneavoastra nu v-ati pricepe sa faceti meseriile pe care noi le stim. Noi ne facem treaba la locul de munca pentru ca dumneavoastra sa puteti primi salariile cotizand statului roman cu 45% din salariu si chiar nu avem nici timp si nici priceperea unui profesor ce se ocupa cu educarea in acest sens al copiilor nostri.