Comunicat de presa

Cristian Paul Ichim – Solutii de siguranta pentru pietonii din comuna Nicolae Balcescu

„România rămâne pe primul loc în Europa la numărul de decese în urma accidentelor rutiere, principalele cauze fiind viteza şi neacordarea priorității pe trecerile de pietoni.Un caz care mă preocupă în mod special îl reprezintă numărul mare de accidente produse pe trecerile de pietoni din localitatea băcăuană Nicolae Bălcescu, pe DN2 – E85.

Sătui de tragediile tot mai dese produse aici, 800 de localnici din această comună au semnat o petiție prin care cer ca autoritățile locale să ia măsuri pentru creșterea siguranței pietonilor.Ca parlamentar ales de băcăuani, dar mai ales ca cetățean al acestui județ, m-am implicat personal în rezolvarea acestei probleme atât de arzătoare pentru oamenii de aici.Astfel, vineri am mers în localitatea Nicolae Bălcescu, unde am discutat direct cu localnicii.

Așa am aflat că pe una dintre aceste treceri de pietoni trec zilnic copiii care merg la școală, grădiniță și creșă. Tot pe aici traversează localnicii care merg la biserică sau în parcul comunei. Pentru că DN2 – E85 împarte, practic, localitatea Nicolae Bălcescu în două. În ultimii ani, aici au fost multe accidente rutiere, dintre care patru s-au soldat cu decese.În zonă sunt indicatoare vizibile pentru trecerile de pietoni, iar viteza maximă admisă pentru mașini este de 50 km/h.

De cele mai multe ori, însă, șoferii ignoră aceste restricții, iar cei care au de suferit din această cauză sunt localnicii. Discutând cu aceștia, m-a emoționat și șocat totodată declarația unei bătrâne din sat, care mi-a spus așa: „Eu nu am mai fost la nora mea, care locuiește peste drum, de mulți ani. Îmi este frică să trec strada.” În acest scop, astăzi m-am întâlnit cu domnul inginer Alexandru Tcaciuc, reprezentantul secției de Drumuri și Poduri Bacău, care a fost receptiv la propunerile mele și dornic să se implice. Împreună am analizat situația din comuna Nicolae Bălcescu.

În primă fază, trecerea de pietoni va fi mutată cu aproximativ 30 de metri ca să fie mai vizibilă pentru șoferi. De asemenea, vor fi trasate marcaje rutiere prin care drumul va fi restrâns la o singură bandă pe sens. Am discutat și alte soluții care urmează să fie aplicate în zonă pentru evitarea accidentelor rutiere și protejarea, în acest fel, a localnicilor. Pe toate acestea le voi face publice pe măsură ce vor fi aprobate și, ulterior, implementate.” a spus Cristian Paul Ichim astazi la intalnirea cu cetatenii din comuna Nicolae Balcescu.