Cristian Paul-Ichim: „Educația sexuală în școli continuă să fie o chestiune sensibilă în țara noastră”

Educatia sexuala a fost de foarte multe ori subiect tabu pentru politicienii vremurilor noastre si s-a vorbit extrem de mult despre acest subiect. Trebuie sa si existe un inceput de drum si asta pare sa promita deputatul bacauan Cristian Paul-Ichim:

„O decizie care ține de sănătatea copiilor și a societății, o materie opțională pe care părinții trebuie să o aprobe înainte ca ea să fie predată copiilor lor și care nu are nici o repercusiune negativă este folosită de PSD și aliații de conjectură ca să inflameze societatea” a spus Cristian Paul-Ichim.

Educația sexuală în școli continuă să fie o chestiune sensibilă în țara noastră. România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, la rata de naștere în rândul mamelor adolescente. Mama primului copil care s-a născut anul acesta în România, chiar în primele ore după miezul nopții de Revelion, este o adolescentă de 15 ani din județul Mureș. Iar cazul nu este un accident. Educația sexuală ar trebui considerată un drept în sine și ar trebui corelată în mod clar cu alte drepturi, în conformitate cu principiul interdependenței și indivizibilității drepturilor omului. Scopul educației sexuale este de a le oferi copiilor și tinerilor cunoștințele, competențele, aptitudinile și valorile care îi vor ajuta:

să își asigure sănătatea, bunăstarea și demnitatea;

să dezvolte relații sociale și sexuale bazate pe respect;

să țină seama de modul în care alegerile lor le afectează propria bunăstare și pe cea a altora;

să înțeleagă și să își asigure protecția drepturilor lor pe tot parcursul vieții.

Iar o astfel de educație trebuie făcută gradual, după nivelul de înțelegere al vârstei deoarece copiii sunt curioși de mici” a mai spus Cristian Paul-Ichim.

Senatorii au dezbătut ieri cererea președintelui Klaus Johannis de reexaminare a legii care împiedică introducerea educației sexuale în școli. Predarea educației sexuale este puternic contestată de grupurile conservatoare din Parlament. În forma trimisă anul trecut la promulgare, educația sexuală a fost înlocuită cu „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore a fost condiționată de acordul scris al părinților. Comisiile din Senat, cu votul PSD, PNL și UDMR, au respins solicitarea de reexaminare a președintelui, urmând ca plenul Senatului să dea un vot săptămâna viitoare.Amendamentele USR PLUS prevăd eliminarea articolului de lege care schimbă sintagma „educație sexuală” în „educație sanitară”, introducerea orelor de educație sexuală din clasa a V-a și predarea acestora de către cadre medicale. Consider că în educația sexuală trebuie să fie vorba de igienă, anatomie, comportament și respect. Este nevoie ca legea care prevede educația sexuală să fie modificată, astfel încât tinerii să aibă informații corecte despre corpul lor și dezvoltarea lor” a spus in incheiere deputatul bacauan Cristian Paul-Ichim.