Comunicat de presa

Cristian Paul-Ichim: „Susțin educația juridică în școli!”

Românii trebuie să cunoască legile țării, iar cea mai simplă cale pentru ca acest lucru să se întâmple este familiarizarea, încă de pe băncile școlii, cu principalele reglementări (legale, statutare și regulamentare) care se aplică în viața cotidiană. Iar pentru ca elevii să fie instruiți corect în acest sens, e nevoie ca în primul rând profesorii să știe tot ce este necesar în materie de drepturi și responsabilități.” a spus astazi deputatul Cristian Paul-Ichim.
Am organizat azi la Bacău, împreună cu Asociația VeDem Just o sesiune de instruire pe tema educației juridice pentru cadrele didactice din mai multe școli din județ. M-a bucurat enorm prezența copleșitoare și interesul profesorilor. Aș vrea să îi mulțumesc pentru tot sprijinul domnului judecător Cristi Danileț, care este și autorul ghidului „Elevul și legea”, materialul de bază al cursului de azi.
Ca cetățean, am un mare respect pentru punerea în aplicare a legislației. Înțeleg că avem nevoie de reguli ca să funcționăm ca o societate democratică și consider că toate legile țării trebuie cunoscute și respectate de toți cetățenii, căci nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legii. Îmi doresc ca legea să fie respectată, ceea ce constituie o condiție fundamentală pentru a avea și menține o democrație bazată pe libertate, respectarea drepturilor fiecăruia şi asumarea responsabilității.
Prin activitatea mea în Parlamentul României, înțeleg foarte bine nevoia legiferării unor situații problematice, în special pentru a veni în ajutorul autorităților statului și al cetățeanului cu instrumente și măsuri clare. Totodată, sunt conștient de faptul că nu orice situație problematică se rezolvă prin scrierea și, ulterior, adoptarea unei noi legi. Sunt mult mai preocupat să mă asigur că legile existente sunt în primul rând cunoscute, apoi respectate și că, în general, implementarea lor nu este deficitară.” a continuat deputatul Cristian Paul-Ichim.
Legislația românească prevede că începând cu vârsta de 14 ani orice cetățean răspunde penal şi contravențional pentru faptele sale. Ca părinte pentru cei trei băieți ai mei, am nevoie să știu că ei înțeleg responsabilitățile lor ca cetățeni în această țară. Am nevoie să știu că ei au acces la informația corectă despre drepturile și responsabilitățile lor în societate.” a spus in incheiere deputatul Cristian Paul-Ichim.