Pareri

LuciDinBraila a devenit Pinochio de Bacau! Minciunile pot fi inregistrate la OSIM!

LuciDinBraila stie sa minta! Minte atat de bine incat administratia asta se prabuseste tot mai mult pe zi ce trece. Dupa ce a comandat pe persoana fizica un „audit” mai special si dupa ce a identificat o alta metoda parsiva de a scoate mai multi bani din buzunarele bacauanilor, opozitia ii mai explica inca o data faptul ca e intr-o eroare grava. Obisnuit fiind sa arate cu degetul spre PSD, astazi a iesit al nostru brailean cu o postare in care a facut asta din nou. Pentru ca….la administratie nu se pricepe, a mentionat cum ca planul de marire al pretului la apa ar fi fost „aprobat” de PSD. Ca in mintea lui doar PSD-ul ii pune bete-n roate si nu pricepe ca prinde fluturi in administratia cea mai slaba de la Revolutie incoa’.

Nenea Luci a primit din nou o palma de la PSD si i s-a explicat cu acte doveditoare ca minte. Bine, noi ne-am obisnuit cu minciunile astuia dar ne-am gandit ca braileanul va si pricepe ca e pe cale sa devina un Pinochio al Bacaului. Presedintele Valentin Ivancea a dezmintit astazi gogoasa edilului, cea in care arata cu degetul spre PSD cand veni vorba de marirea pretului la apa si ii lamureste pe bacauani:

Date fiind unele informații incorecte vehiculate în spațiul public de diverse persoane, în calitate de președinte al ADIB aduc următoarele precizări pentru corecta informare a opiniei publice:
Planul tarifar privind prețul apei, cuprins în aplicația de finanțare POIM, nu prevede scumpirea apei cu cel puțin 50% în termeni reali, așa cum intenționează să facă primarul Viziteu prin așa-zisul „audit” de eficientizare a activității Companiei Regionale de Apă Bacău.
De altfel, Planul tarifar menționat a fost aprobat deja de către Consiliul Local Bacău, la inițiativa primarului, încă din noiembrie 2020, prin HCL nr. 244/10.11.2020. Aceeași aprobare a fost realizată, în cadrul consiliilor locale, de către toate cele 41 de UAT-uri care beneficiază de investiții în apă/canalizare prin aplicația POIM.
Precizăm că Planul tarifar a fost agreat de către Autoritatea de Management a POIM, Contractul de finanțare fiind semnat de către președintele ADIB la data de 3 decembrie 2020.
Planul tarifar are la bază atât gradul de suportabilitate a populației, cât și sustenabilitatea investițiilor derulate în cele 41 de UAT-uri beneficiare, în construirea planului tarifar fiind avute în vedere evoluția venitului mediu pe gospodărie, precum și consumurile individuale medii de apă și apă uzată.
Independent de planul tarifar aprobat de către CL Bacău în data de 10 noiembrie 2020, primarul Bacăului a contractat în mod direct un așa-zis „audit” de presupusă eficientizare a operatorului de utilități CRAB care prevede, între altele, scumpirea prețului apei cu minim 50% peste planul tarifar aprobat anul trecut.
Subliniem că inițiativa de majorare cu minim 50% a prețului apei nu are avizul ANRSC (instituția de reglementare în domeniu) și nici girul membrilor asociați în cadrul ADIB, fiind doar o măsură discreționară de natură a împovăra contribuabilii din Bacău cu o creștere nejustificată a tarifului la apă, raportat la planul aprobat prin HCL nr. 244/2020. Pe cale de consecință, primarul Viziteu – promotorul creșterii cu 50% a prețului la apă – se află într-o vădită contradicție cu planul tarifar deja aprobat de CL Bacău.
Mai mult, prin același așa-zis „audit” se urmărește concedierea lucrătorilor din cadrul operatorului CRAB, sub pretextul restructurării, și externalizarea către agenți economici privați a unor activități derulate în prezent de personalul propriul al companiei. De asemenea, „auditul” recomandă fuziunea imediată a CRAB cu un alt operator din Moldova care să preia, astfel, controlul companiei.
Orice inițiativă de eficientizare a activității operatorului CRAB trebuie să întrunească consensul UAT-urilor asociate în cadrul ADIB și beneficiare ale investițiilor derulate prin aplicația POIM, precum și a instituțiilor avizatoare. Reiterăm că Planul tarifar parte în Contractul de finanțare POIM nu prevede nicio creștere cu cel puțin 50% a prețului apei și că orice inițiativă de acest fel este în afara contractului de finanțare.
ADIB susține eficientizarea CRAB și reducerea pierderilor prin investiții derulate de asociați conform răspunderii, inclusiv de către UAT Municipiul Bacău, și nu prin creșterea discreționară a tarifului până la un nivel aflat la limita suportabilității populației, lovită deja de consecințele economice negative induse de pandemia Covid19.” a declarat presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea.