Comunicat de presa

Cristian Paul-Ichim: „PNRR a ajuns în Parlament. Aproape 30 de miliarde de euro pe care le negociem la Bruxelles ca să ne fie mai bine”

PNRR a ajuns în Parlament. Aproape 30 de miliarde de euro pe care le negociem la Bruxelles ca să ne fie mai bine. Sunt bani pentru autostrăzi, pentru spitale, inclusiv pentru școli” a declarat deputatul Cristian Paul-Ichim.
Fondurile din PNRR vor susține și mai multe reforme în domeniul social, justiție și administrație publică. Toate proiectele finanțate prin PNRR trebuie să fie gata în august 2026.
PSD și AUR nu ratează nicio ocazie de a ataca Guvernul, așa că au anunțat că nu acceptă şi nu susţin Programul Național de Redresare și Reziliență. PNRR nu trebuie însă votat, prezentarea sa este o simplă formalitate înaintea trimiterii, luni, la Comisia Europeană.
Dar să revenim la lucruri serioase și să vedem cum vor fi împărțiți banii din PNRR. Către proiectele și reformele din transporturi, educație și sănătate vor merge 46% din bani. Mai exact, 7,6 miliarde de euro vor fi alocați dezvoltării infrastructurii de transport. Cu acești bani, vor fi construiți 434 de kilometri de autostradă, iar rețeaua de cale ferată va fi modernizată, electrificată sau reparată pentru a crește viteza trenurilor.
Eu cred că cel mai important proiect care va primi finanțare prin PNRR este A7, autostrada considerată ,,coloana vertebrală a Moldovei”. După mulți ani de discuții, promisiuni și dezamăgiri, acum avem un angajament financiar ferm pentru această Autostradă. Și nu numai atât, avem și o parte dintre procedurile tehnice deja în funcțiune.” a continuat deputatul Cristian Paul-Ichim.
3,6 miliarde de euro vor merge către realizarea mai multor reforme și investiții în educație. Cu acești bani, vor fi achiziționate 20.000 de microbuze pentru transportul elevilor și 83.000 de clase vor fi dotate cu mobilier. În plus, se vor construi 130 de creșe. Pentru sprijinirea mediului de afaceri și cercetare Guvernul vor fi alocați 1,7 miliarde de euro.
Ca să digitalizăm administrația nu este suficient să băgăm bani în sisteme performante, așa că ne propunem ca în următorii cinci ani 30.000 de funcționari să învețe cum să folosească calculatorul. Iar până la finalul lui 2026 ne propunem ca 5 milioane de români să aibă buletine electronice.
Marcel Ciolacu și George Simion ne acuză că vrem să înghețăm pensiile, salariile și alocațiile. Lucru complet greșit! Discursul lor s-a bazat pe demagogie și manipulare, pe lamentări puerile despre lipsa unui document, care este de altfel public de ceva timp.
PNRR este un program diferit față de ce am avut noi până acum prin fonduri europene. Este un program care a apărut într-un moment dificil. Este un plan care a apărut ca răspuns la această criză” a declarat in incheiere deputatul.