Comunicat de presa

Cristian Paul-Ichim: „Mă îngrijorează profund faptul că Bacăul se numără printre județele cu cele mai scăzute rate de vaccinare din țară”

Fără discuţie vaccinarea împotriva virusului Sars-Cov2 este un lucru foarte important pentru comunitatea locală şi în acelaşi timp pentru întregul mapamond deşi sunt prea puţine zone unde acest lucru se poste considera un real succes. O campanie prea lejeră şi fără prea multă implicare a dus la un procent scăzut şi în judeţul şi municipiul Bacău unde avem doar 13% respectiv 15% populaţie vaccinată.

Deputatul Cristian Paul Ichim a tras un semnal de alarmă în această privinţă:

În România, vaccinarea nu merge bine, iar vinovat nu poate fi considerat doar Guvernul. Mingea se află acum la populație.
Guvernul a acționat rapid și competent și, în primele săptămâni, România a fost în topul țărilor europene. Doar că la noi, nu vaccinurile lipsesc, ci doritorii!
Campania de vaccinare a început să piardă din viteză, lucru vizibil din evoluția procentului de populație care a primit cel puțin o doză. Entuziasmul față de vaccinarea în centrul drive-thru a scăzut, deși este deschis în fiecare weekend.
Mă îngrijorează profund faptul că Bacăul se numără printre județele cu cele mai scăzute rate de vaccinare din țară. Nici 13% din populația județului și puțin peste 15% din populația eligibilă nu s-a imunizat încă.
Locuitorii din zona rurală rămân încă departe de vaccin. Și este vorba în special despre persoane vulnerabile, din cauza bolilor și a vârstei. Aș zice chiar cele mai vulnerabile, având în vedere că este vorba, în primul rând, despre sate care nu au acces la asistență medicală în general, începând cu faptul că nu au, în unele cazuri, de ani de zile, medici de familie.
De aceea, îndemn autoritățile locale din județul Bacău să se mobilizeze mai mult în ceea ce privește campania de vaccinare. Să organizeze caravane mobile care să informeze în primul rând oamenii, dar și să accelereze activitatea centrelor mobile din județ. Pentru că asta încă lipsește: informația. Cei de la Direcția de Sănătate Publică Bacău au nevoie de sprijinul primarilor în ceea ce privește fiabilitatea centrelor de vaccinare și asumarea unui calendar comun pentru caravane.
Totodată, pe cei deja vaccinați îi îndemn să își sfătuiască rudele să îi urmeze pentru că aceasta este singura soluție să prevenim răspândirea acestui virus și să revenim 100% la normalitate.
Vaccinarea salvează vieți! Ca să poți să faci orice – să te duci la concerte, să intri în restaurante, să călătorești cu avionul, să te cazezi în hotel, trebuie să fii vaccinat, să poți prezenta un test PCR nu mai vechi de două zile sau dovada bolii în ultimele 3 luni. Vaccinul este în mod evident gratuit. Dar restul opțiunilor, nu.” a declarat deputatul Cristian Paul-Ichim