Advertorial

Cine e „Siir”. Artistul bacauan care a lansat „Carnaval”

Codrin Alexandru Podaru (Siir) este un cântăreț , compozitor și producător din România. Născut in orașul Bacău pe 11 martie 1989, a avut primul contact cu muzica la varsta de 8 ani.

O mare influență asupra lui au avut genurile muzicale de pe casetele cumpărate de părinți. La casetofon ascultau adesea atât muzică rock, pop sau clasica cât și techno ( Scooter ) sau electronică ( Kraftwerk și Jean-Michel Jarre). La vârsta de 9 ani a primit primul său instrument muzical : o clapa , o jucărie mai performanta , cu diferite ritmuri și sunete. Astfel a inceput să repete in fiecare zi mici părți din piesele preferate de la Queen, Michael Jackson, Boney M și alții.

În ciuda aparențelor actuale, Codrin nu a fost pasionat inițial de cultura Hip-Hop. La 10 ani a descoperit muzica românească și a devenit fan al multor trupe de la noi ca 3 Sud Est, Animal X, Akcent, Simplu dar și al trupelor mai vechi ca Holograf, Iris si Phoenix.

Între anii 2000 și 2002 a fost foarte interesat de muzica house și de discotecile din Bacău unde se asculta acest stil. Pe plan profesional a inceput să descopere și să învețe mai multe despre muzică, note si structură.

Adolescența și rebeliunea ce vine cu aceasta , il face pe Codrin să devina „Siir” (initial cu un singur „i” – Sir) . In consecința situației materiale slabe din acea perioada, dar și sub influența anturajului, adoptă un stil de viață foarte haotic. Prietenii ii spuneau adesea Sir , sau Sir Cody. Chiulitul de la școală, mici delicte, statul pe străzi noaptea si dormitul ziua, deveniseră obiceiuri. Deși știa de existența hip-hop-ului in România, abia atunci a devenit cu adevărat interesat de libertatea de exprimare și de cuvintele vulgare din spatele muzicii. Trupele B.U.G. Mafia , La Familia iar mai tarziu Paraziții au adus o influență puternică pe plan muzical. Cu toate că incă de atunci avea capacitatea de a compune aproape orice stil de muzica , alege ca , împreună cu un prieten să inregistreze prima piesa hip-hop. Piesa, inregistrată cu un microfon de căști , pe un PC cumpărat in multe rate, de părinții lui, avea un mesaj cat se poate de adolescentin. Se numea „Târfa e o fată sugătoare” .

Începând clasa a 9-a a continuat să descopere hip-hop-ul românesc mai puțin difuzat ca C.T.C. , Veritasaga si alții. Din cauze personale, părinții lui au decis să plece din țară. Siir a trebuit să lase in urmă tot ce știa, să renunțe la proaspăta titulatura de MC și la prieteni și sa înceapă o noua viață in Portugalia.

La 16 ani , muncea in construcții pe bani puțini, iar panica și frustrările îl aruncă într-o etapă Punk, Rock. Playlistul lui, zilnic, era alcătuit in proporție de 99% din melodii de la Metallica, Linkin Park, Nirvana, Nightwish, Panic! at the disco și Arctic Monkeys. Independența financiară era un lucru nou in viața lui, lăsându-i timp să se concentreze iar pe muzică. Ajutat cu bani de părinți își cumpără prima chitară electrica.

La vârsta de 18 ani , după aproape 3 ani petrecuți in Portugalia, se hotărăște sa își termine studiile. După o discuție cu părinții, decid că ar fi mai bine să se întoarcă in România pentru a absolvi liceul.

După întoarcerea in clasa a 10-a se reîntâlnește cu George Lozinca, fost coleg in clasa a 9-a. Integrarea a fost rapidă, având in vedere că deja ii cunoștea pe cei ce acum erau in clasa a 12-a. George , foarte popular fiind, ii face cunoștință cu foarte multă lume. Siir scrie foarte mult și învață mai multe despre muzica digitala.

Lozincă, fiind și el pasionat de Hip-Hop și de scris versuri, il influențează pe Siir și după foarte mult vin si bere se pun pe cântat. Dau concerte prin aproape toate cluburile din Bacău și pe la foarte multe evenimente organizate la „Casa de Cultură” (baluri de boboci, universitare si campanii politice). Între muzică, droguri, beții si concerte, școala era iarăși pe ultimul loc.

Au filmat și un videoclip lowcost.
Primul album Siir și Lozincă are 12 piese, se numeste „Uniți pentru a trece la fapte” și a fost lansat in „Club Zebra” pe 11 Septembrie 2008.

Ajutați de Ionuț Roșu la butoane, WTF , Răzvan „Krem” Alexe si Dilimanjaro sunt doar câțiva dintre cei invitați, urcând pe scenă aproape toti MC-ii din Bacău. Concertul a fost unul caritabil. Cu banii din vânzarea biletelor au fost cumpărate rechizite pentru școlile din comunele afectate de inundații in acea perioadă. Din păcate, calitatea înregistrărilor era foarte proastă iar din lipsa banilor, albumul nu a mai fost reînregistrat intr-un studio profesional.

Au mai urmat doar mici concerte, câte 2-3 piese pe care Siir le susținea singur.

In octombrie 2011 se intoarce in Portugalia. De aceasta data ia lucrurile mai in serios. In anii ce urmează își face ordine in viața personala și se dedică studiului muzicii atât ca parte practică cât și ca parte teoretică de inginerie de sunet. Treptat, își cumpără material profesional de studio ,iar in 2016 ia naștere cu adevărat un vechi proiect : SnifSnif Production.

SnifSnif Production devine cu adevarat un Label iar la „SSP Records” au loc diverse înregistrări. Primul EP semnat „Siir” se numeste „Semne” și este primul material in care au fost introduse înregistrări de chitară acustică, electrică, și fluier. Incep și colaborările la distanță, cu vechi prieteni din Bacău : Johnny K, Tengu din SECNA si cu Say (Alexsay) fondator al „The Underdog Family”.

In 2018 incepe colaborarea cu alți artiști, de aceasta data ca producător și inginer de sunet. Banii câștigați din proiecte, in mare parte au fost investiți pentru a perfecționa sunetul.

In 2021 lansează albumul „Carnaval” , album cu influențe Hip-Hop, Trap, Pop, Rock in care versurile sunt foarte personale și transmit prin fiecare piesă o altă stare si o altă viziune asupra lumii.

One thought on “Cine e „Siir”. Artistul bacauan care a lansat „Carnaval”

Comments are closed.