Pareri

Sistemul bugetar e ocupat de salariati calificati? Nu serios? E gluma de seara?

O postare a unui prieten pe facebook m-a antrenat in aceasta seara la discutii contradictorii. Se vorbea despre un sistem ticalos al anilor comunismului din perioada ceausista, niste cifre comparative si un an 2021 in care se pare ca trebuie sa-si permita sa traiasca decent cei cu diploma de calificare.

Sa o luam pe rand. Despre ce diplome de calificare vorbim? Cele obtinute de noi astia mai in varsta in Liceele tehnologice si scolile profesionale care acum le numeri pe degete? Care acum nu mai sunt? Despre diplomele de calificare ce trebuiesc obtinute intr-un sistem educational dezastruos al anului 2021? Se mentioneaza despre vreo 60 de mii de angajati in marile centre comerciale si ca aceia nu au calificare. Cam ce calificare ar trebui sa aiba un vanzator de la Profi pentru ca statul sa-i poata „asigura” un minimum pe economie decent cu care sa-si permita sa traiasca? Sa fim seriosi. Femeile de serviciu, lucratorii de la spatii verzi….vreo calificare la matura? Si daca veni vorba de calificare, i-as spune lui Niki despre agentii de securitate de la aceste centre comerciale mentionate, cei care sunt clar „calificati” si care primesc minimul pe economie!

Despre diplomele cu care se angajeaza in mediul privat tinerii si primesc fix minimul pe economie nu stie Niki. Dar eu stiu pentru ca lucrez in privat din 1997. Vorbim despre venitul mediu pe economie? Da, e unul decent si care iti poate asigura o decenta gri. Dar cum ajunge ca aceasta cifra sa fie ok? Privim la duduile plictisite de la ghiseele institutiilor de stat, la primari, la judecatori, la deputati si senatori, la directori de companii si concentrate, la purtatori de cuvant si sefi de cabinet, la sefi si sefuleti prin institutiile statului ce isi stabilesc singuri veniturile. Privim spre medici ce incaseaza peste 10.000 lei, spre directorii de scoli si spre profesorii cu vechime in spate, spre medicii de familie, spre angajatii din companiile de stat ce primesc sporuri si bonusuri fara numar, punem si tichetele de vacanta in buzunarele bugetarilor si mai putem sa privim spre companiile capusa din administratiile locale unde veniturile depasesc 20.000 lei. Ii mai punem la socoteala pe profesorii universitari? Da. Mai punem si sporurile de praf, conditiile grele in care-si servesc cafeaua si tichetele de vacanta? Si alte sporuri si iar sporuri ca deh, bugetari suntem.

Asa reiese un salariu mediu acceptabil. Veti spune ca un medic merita mai mult decat un necalificat. Fix aici e problema! Ca merita cu varf si indesat dar cand diferentele se duc de pana la 20 de ori….sau alteori de pana la 50-60 ori, e o problema. Problema nu e ca un calificat primeste mai putin decat unul cu ani de studii ci tocmai diferenta uluitoare dintre cele doua salarii. Vi se pare in regula un salariu al unui maturator de 1384 lei si unul al unui magistrat de 50.000 lei? Mie nu! Un deputat calificat poate primi 22.000 lei, o fi normala diferenta? Daca e sa comparam cu perioada ceausista Niki, atunci existau diferente intre cei cu si fara studii dar nu in asa hal. Daca un muncitor din privat „produce” in economie si plateste taxe la cei 1384 lei si vine directorul de companie de stat si incaseaza 50.000 lei avem o problema. Tot „calificata” sistemului bugetar era si fufa din Vaslui montata de gasca PNL? Si alte fufe si cumetre angajate in baza piciorului frumos? Pot lasa aici mii de linkuri cu stirile despre angajarile din sistemul bugetar, cele pe baza de „calificare” mai speciala, blondul fiind favorit…

Luci al nostru e calificat pentru postul de primar? Bulai e calificat pentru Prefectura? Aaa? La bugetari astea-s „calificarile” despre care vorbim? Nu! In sistemul bugetar sunt 90% capuse! 10% isi merita locul si salariul restul sunt din categoria „plictisiti”.

Un stat sanatos ar trebui sa-i asigure un trai decent acestui „necalificat” si unul de lux celui cu multi ani de studii. La noi insa, cel necalificat ajunge intr-o saracie lucie si cel calificat (preponderent bugetar) traieste in lux. Diferenta asta e problema. Puterea de a merge in concediu a unui muncitor necalificat e ZERO. Puterea unui calificat de a-si duce copiii la o scoala buna e ZERO. Puterea unui necalificat de a-si cumpara alimente mai calitative e ZERO. Posibil ca nu merita sa traiasca daca nu s-a „calificat” si munceste la lopata.

Sunt unii care isi doresc o economie libera in care sa traiasca cine poate! Cine nu, sa moara. Apoi vorbim de empatie si de oameni. Vorba unui prieten, „multa lume in jurul nostru dar putini oameni”.

Hai sa pornim de la un trai decent al „necalificatului” si un salariu de maxim 5 ori mai mare al oricarui bugetar. Se poate? S-ar mai angaja toate neamurile in Primarie? Tot fara studii si fara diplome? Nu stiu daca Niki stie diferenta dintre un salariu de necalificat neamt si un medic neamt dar ii pot spune ca e de maxim 3 ori mai mare. Si spun asta in moment ce am o prietena medic in Berlin. La noi e diferenta asta mult prea mare si ajunge sa depaseasca imaginatia.