Comunicat de presa

Cristian Ichim: „E momentul pentru depolitizarea educației în România! Acum este momentul să acționăm!”

Cu totii stim despre numirile politice ale directorilor de scoli din anii trecuti si am criticat acest fenomen care voia se „recompenseze” cumva atasamentul unui cadru didactic de un anume partid. Si pentru ca ne tot dorim depolitizarea institutiilor de invatamant, stam cu ochii pe actualii politicieni care au promis ca vor face acest lucru. Astazi, deputatul Cristian Ichim a vorbit despre un proiect al USRPLUS ce urmareste depolitizarea numirii in functie a directorilor interimari si a subliniat faptul ca acest proiect de lege va fi discutat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pe data de 25 mai 2021.

Rolul directorului este foarte important în toate școlile din România. Prin urmare, aceste funcții, fie ele și interimare, trebuie să fie ocupate în mod transparent, și nu prin decizii politice, așa cum se întâmplă în prezent.
Ștefan Pălărie, Irineu Darău și Silvia Dinică, colegii mei senatori USR PLUS, au susținut azi o conferință de presă în care au anunțat depunerea unui proiect de lege privind numirile directorilor interimari de școli. M-am alăturat acestei inițiative pe care am semnat-o pentru că nu îmi mai doresc să văd manageri de școli numiți din pixul inspectorului școlar județean.
USR PLUS și-a asumat să desfășoare o muncă onestă, bazată pe responsabilitate și profesionalism. Descentralizarea deciziei la nivelul unităților școlare este prima dintr-un șir de măsuri graduale propuse de colegii mei. Concret, este o soluție temporară și urgentă care să instituie un mecanism prin care școlile să își asigure singure interimatul managementului până la următorul concurs național.
În forma inițială a Legii educației naționale era stipulată o procedură clară și transparentă: ,,În condiţiile vacantării funcţiei de director, până la organizarea unui nou concurs, conducerea interimară este preluată, prin hotărâre a consiliului de administraţie, de către directorul adjunct sau un cadru didactic membru în consiliul de administraţie, care devine automat şi ordonator de credite”. Remus Pricopie, ministru al Educației în Guvernul Ponta, a transformat complet acest articol în vara lui 2014. Astfel, printr-o ordonanță de urgență, se introduce în procedura de numire influența inspectorului școlar general, de unde și caracterul politic și centralizat al procedurii.
Așa se face că în prezent, inspectoratele au legea de partea lor atunci când numesc în pozițiile de directori interimari, până la organizarea unui concurs, pe cine doresc. Din pixul lor, inspectorii generali au putut numi, politic, manageri de școală fără să țină cont de voința elevilor, a părinților sau a profesorilor, lucru pe care USR PLUS încearcă acum să-l repare.
Acest proiect de lege va fi discutat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților pe 25 mai. Chiar dacă nu sunt membru în Comisia de Învățământ, fac parte din grupul de lucru pe Educație al parlamentarilor USR PLUS. Educația este o prioritate pentru mandatul meu și voi susține inițiativa colegilor mei atât în comisiile din care fac parte, cât și în plenul Camerei Deputaților.
Dacă se dorește cu adevărat o depolitizare a educației în România, acum este momentul să acționăm. Îndemn toate forțele politice din Parlament să susțină acest proiect legislativ. Fără politică la școală!” a declarat deputatul USRPLUS, Cristian Ichim.