Comunicat de presa

Negocieri esuate din nou la discutarea bugetului local! Luci nu cedeaza nimic.

Astazi, consilierii opozitiei au fost invitati la o dezbatere pe marginea bugetului local deocamdata suspendat de prefectul Bulai, fapt in urma caruia anumite plati in cadrul Primariei Bacau poate avea probleme. Si ne-am gandit ca poate edilul va chema la negociericonsilierii opozitiei insa nu a fost asa. Atacurile braileanului s-au perpetuat si in cadrul intalnirii de azi ele fiind amestecate cu un soi de plansete din partea edilului ce a mentionat despre un buget „nelegal”. Practic nu a inteles nici acum ca orice buget poate si trebuie sa aiba parte de amendamente din partea opozitiei si asta s-a intamplat in proportie de 6% din partea lor, restul de 94% e ceea ce au bugetat Luci si ai lui. Singura conditie pentru trecerea bugetului e acceptarea amendamentelor opozitiei. Asta intr-o tara normala si intr-o administratie sanatoasa. Cand doresti sa iei Primaria pe pe persoana fizica….nu iti iese.

Am asistat, astăzi, după aproape o lună de la aprobarea bugetului local prin H.C.L. nr. 111/20.04, la un simulacru de “dezbatere publică” pe bugetul local al Municipiului Bacău, inițiată de actualul primar care face eforturi să salveze aparențele și să mimeze un dialog pe care l-a refuzat de la bun inceput.
Totul a fost o piesă de teatru prost regizată de primar: fără soluții, fără actorii principali – personalul de specialitate, fără conținut!
O vorbărie goală lipsită de sens și consecințe.
De la „ilegalităti” și „prejudicii”, am ajuns la un dialog care era nimerit să aibă loc inainte ca prefectul Bulai/USR, fostul șef de cabinet al primarului, să conteste în instanță bugetul aprobat de CL.
O lună de zile și vreo trei ședințe la rând Viziteu a respins dreptul legal al consilierilor de a propune amendamente și mai mult, prefectul USR a cauzat blocajul total al execuției bugetului, prin contestarea in instanță a HCL 111, fapt ce a antrenat suspendarea bugetului.
Din punctul nostru de vedere există un buget aprobat, el este reprezentat de HCL 111, de la care se poate pleca, în sensul corectării așa-ziselor erori de formă, prin amendarea acestuia, dacă prefectul va înțelege că acțiunile sale stau la originea acestui blocaj și va retrage acțiunea de contestare a bugetului în instanță.
Aceasta este soluția, domnule primar:
Recunoașteți ca ați greșit și că ați constestat bugetul în instanță doar pe considerente politice, fără să existe premise de nelegalitate! Și retrageți acțiunea!
Recunoașteți că dreptul consilierilor și a deliberativului de a amenda, delibera și aproba bugetul nu poate fi cenzurat de un program informatic sau de erori de forma a căror corectare este o formalitate.
? Urmați exemplele consensului între executiv și deliberativ de la București și Focșani, unde bugetele au fost, în cele din urmă, aprobate într-o formă sensibil modificată si amendată de către consiliile locale, mai ales la București unde colegii dvs de la USR/PLUS au tăiat venituri de 1 mld de lei.
La Bacău, consilierii opoziției au propus realocarea a 21 mil. lei, pentru burse, clasa zero sau investiții (spital Municipal, stadion etc) – 6%, adică un procent foarte scăzut in economia bugetului, restul de 94% rămânând cum ați propus dvs.” a scris senatorul Cristina Breahna Pravat pe pagina de facebook.