Pareri

S. Hriban: „Proiectul domnului Chirilescu nu este de ajuns pentru rezolvarea problemei dar este un mic pas înainte”

Dupa ce am publicat punctul de vedere al consilierului USRPLUS Ana Groza, vizavi de proiectul „2.000 de lei pentru tinerele mame”, proiect initian de consilierul independent Dorin Chirilescu, in spatiul public au aparut discutii aprinse legate de cifrele vehiculate de ea. Doctorul Sebastian Hriban a sustinut intr-o postare pe facebook ca adevarul e undeva pe la mijloc:

Întrebată fiind ce părere are despre proiectul consilierului Chirilescu de a se acorda un sprijin de 2000 de lei familiilor ce dau naștere unui copil, dacă măcar unul dintre părinți are serviciu stabil, doamna Ana Groza își exprimă dezacordul întrebându-se demagogic care ar fi sursa finanțării și de unde s-ar putea lua banii respectivi.
În acest sens, mințind cu bună știință, doamna Groza avansează cifra de 3000 de nou-născuți în municipiul Bacău în 2020, cu care municipalitatea ar trebui să cheltuiască în 2021 3,5 milioane de lei iar până la sfârșitul mandatului 4,3 milioane de euro.
Conform Anuarului statistic al județului Bacău, ediția 2020, care prezintă date culese până în 2018 inclusiv, numărul de nou născuți în municipiul Bacău a fost de 1714 în 2018.
Conform proiectului votat în Consiliul local, le-ar reveni 3, 4 milioane de lei pe an ( știa Groza ceva…). Asta în condițiile în care, de exemplu, pentru funcționarea primăriei și a instituțiilor din subordine, Stanciu a propus suma de 294 milioane de lei pe an.
Dar dacă înmulțim această sumă cu 4 și o împărțim la 5 ( considerând aceasta o valoare medie a unui euro pe mandatul lui Stanciu), ne iese suma de 2, 7 milioane de euro, destul de departe de suma avansata de Groza – 4,3 milioane – cu care, chipurile, s-ar construi două grădinițe.
E un lucru arhicunoscut că natalitatea este în scădere abruptă în România și asta de ani buni de zile.
Toate țările civilizate adoptă măsuri de stimulare a natalității încercând să-și proiecteze un viitor sigur.
Sigur că proiectul domnului Chirilescu nu este de ajuns pentru rezolvarea problemei dar este un mic pas înainte, motiv pentru care trebuie salutat și sprijinit.
Cât despre nulitățile înfometate ajunse în poziții publice sub pulpana lui Stanciu-Viziteu, lor nu le rămâne decât să-și dea măsura penibilității în anii care vor urma până la dispariția definitivă de pe scena publică.” a scris doctorul Sebastian Hriban pe pagina de facebook.