Comunicat de presa

Ana Groza: „Din punctul meu de vedere este doar o propunere populistă!”

Am cerut un punct de vedere consilierului USRPLUS Ana Groza, vizavi de proiectul consilierului independent Dorin Chirilescu, proiect in urma caruia familiile bacauanilor ce dau nastere unui copil primesc suma de 2.000 lei ca un stimulent financiar pentru a depasi momentele financiare mai dificile prin care orice familie trece, din moment ce consilierul USRPLUS a votat impotriva acestei masuri. Aceasta a declarat:

Sunt un om implicat în multe aspecte privind comunitatea părinților din orașul nostru, și chiar dincolo de granițele lui. Atât a celor aflați in situații mai puțin fericite, cât și a celor cu un trai mulțumitor sau chiar îndestulător. Îndrăznesc, așadar, să întreb având cunoaștere de nevoile și problemele reale semnalate de toate categoriile de familii, care ar fi obiectivul unui astfel de premiu?!

Pentru că dacă, sperăm cumva, că acordarea lui va spori natalitatea în municipiul nostru, așa cum susțineți, să știți că ne înșelăm amarnic. Dumneavoastră, domnule Chirilescu, ați fi mai puțin șovăielnic în a face un copil, știind că ați primi o sumă de 2000 lei la nașterea lui? Din punctul meu de vedere este doar o propunere populistă. Si totodată, o iluzie. Singurii reali beneficiari mai motivați de un astfel de ajutor, vor fi familiile aflate în situații precare. Familii care primesc oricum, și alte forme de ajutor și sprijin.

Credeți că un cuplu format din doi adulți angajați, chiar și pe salariul minim pe economie, vor fi stimulați să facă sau să mai facă un copil pentru că primesc un ajutor in cuantumul unei sume absolut derizorii raportat la realele cheltuieli ocazionate de începuturile părinției?

Dar, mai întâi de toate, să ne gândim cum obținem această sumă. De unde luăm, ca să dăm? De unde tăiem? Pentru că la o medie de 3000 nou născuți pe an (cf statisticii pe 2020) pentru doar cele 7 luni rămase din 2021, ar trebui să alocăm o sumă de 3.5 milioane lei. Doar anul acesta. Aproximativ 4.3 milioane euro până la sfârșitul mandatului. Adică, cam cât costă construirea a două noi Grădinițe. Construirea a două noi Grădinițe.

Vedeți, astfel de investiții durabile, benefice pe termen lung unei întregi comunități, ar face cu adevărat din Bacău un oraș al familiilor. Echilibrarea cererii cu cea a ofertei la nivelul învățământului preșcolar. Accesul la specialiști din domeniul medical bine pregătiți. Unități sanitare bine dotate. Locuri de joacă. Oportunitatea diversificării activităților copiilor. Scoli curate. Oferta educațională de calitate și posibilitatea integrarii în câmpul muncii la finalizarea studiilor. Acestea sunt investiții care ar motiva întemeierea familiilor în municipiul nostru.

Asta ar motiva părinții să își crească aici copiii. Asta ar motiva copiii deveniți adolescenți și apoi tineri să și rămână unde au crescut. Doar acestea ar oferi un start cu adevărat corect în viață unui copil. Nu un unic cadou de bun venit pe lume în valoare de doar 2000 de lei! Reflectați.

Vă rog, să fim chibzuiți și înțelepți în cheltuirea bugetului!” a declarat consilierul USRPLUS, Ana Groza.