Pareri

Bacăul Furat: „Cine conduce, de fapt, Primăria Bacău?”

„Că primarului Viziteu îi cam plouă-n bască în materie de competență și know-how administrativ, nu mai e o știre pentru nimeni – nu sunt semne că festivalul de stângăcii și gafe care a însoțit jumătatea de an scursă de la preluarea mandatului se va încheia prea curând.
Se știe mai puțin, însă, că diletantismul lui Viziteu și a clicii sale este – cum se spune – pe mâini bune, în custodia a două personaje „exotice” care își iau din ce în ce mai serios rolul de îndrumători și patroni spirituali ai neexperimentatului edil: Romeo Stavarache și Laurian Lucaș, ambii condamnați pentru fapte de corupție, care au revenit în culise, la butoane, după ce și-au ispășit pedepsele cu executare în închisoare.
Stavarache vizitează săptămânal primăria.
La început intra pe ușa din dos, acum pe scările din față, ca și cum ar veni la propriul birou de primar. Când nu descalecă la primărie, convoacă diverși funcționari sau membri ai Consiliului Local în „bârlogul” său situat în clădirea de birouri de lângă McDonalds, unde coace planuri de revenire politico-administrativă. Și de sforăreală, prin interpuși, a primăriei.
În primărie are cine să-l aștepte: administratorul public Ciprian Piștea, fostul său om de „încredere” pe proiectele europene (ajunse dosare penale la DNA – citește: https://revista22.ro/…/contractele-de-la-primaria-bacau…), dar și Mihaela Grosu, cumătra lui Piștea, adusă în Primăria Bacău la conducerea achizițiilor publice – puțini își mai aduc aminte că Grosu a fost purtătoarea de cuvânt a primarului Stavarache în 2008, când Bacăul a împlinit 600 de ani de atestare documentară. Îi găsiți declarațiile căutându-le pe Google. Între timp, s-a specializat în achiziții publice.
Viceprimarul Liviu Miroșeanu are datorii chiar mai vechi față de Stavarache: în martie 2006, cu influența politică a primarului Stavarache, Miroșeanu – pe atunci deputat PD – a reușit să-și angajeze soția (Evelina Miroșeanu) și cumnata (Laurenția Suru) în instituția care gestiona fondurile europene din cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu.
Cum la ADR Nord-Est mahăr era Constantin Apostol, cumătrul lui Stavarache, iar Agenția ptr. Protecția Mediului era controlată de PNL, angajarea rubedeniilor lui Miroșeanu a fost o formalitate.
Peste ani, viceprimarul Miroșeanu îi servește cafeaua când Stavarache vine în primărie.
Nu doar Stavarache revendică o halcă din tortul administrației Viziteu. Lipit de aceasta e o altă figură care vine din trecut – ex-viceprimarul lui Sechelariu, Laurian Lucaș – la rândul său condamnat pentru fapte de corupție. Presa locală a arătat că Lucaș s-a insinuat în cercul apropiat al lui Viziteu atât prin fostul purtător de cuvânt, Ionuț Avram, un vechi tovarăș de bârfe de-al său, cât și prin Bogdan Marin, om de afaceri cu interese în iluminatul public al orașului și nu numai. Chiar dacă Avram a părăsit primăria, în urma pornirii de către DNA a unei anchete vizând angajările nelegale de la cabinetul primarului, cei trei – Avram, Lucaș și Viziteu – sunt în permanentă legătură, fostul viceprimar din vremea administrației Sechelariu fiind un mentor pentru nesăbuitul primar Viziteu. Și un tovarăș de saune.
Deloc întâmplător, la ședința de pomină a Consiliului Local din martie, care a durat peste 10 ore și jumătate, Lucaș (cu o mască neagră pe figură) a dat buzna în plenul CL, fără să aibă vreo legătură cu proiectele de pe ordinea de zi, căutând să intimideze aleși locali din opoziție care urmau să voteze unele PUZ-uri.
Presa locală a surprins în fotografii prezența controversatului fost viceprimar, ajuns inspiratorul lui Viziteu și om cu care primarul, alături de prefectul Bulai, fostul șef de cabinet al lui Viziteu, își bea cafeaua „made in Bacău” când pe la Santa Cruz, când prin altă parte.
În vreme ce pe Facebook postează poze cu gogoși, cafele sau ciorbe, căutând să se „băcăuanizeze” în percepția publică, Viziteu n-are niciun scrupul când vine vorba să aibă proptele de nădejde în penalii fostelor administrații băcăuane. De altfel, cei doi mentori învechiți în năravuri i-au făcut și bugetul pe 2021 tânărului primar de la USR, așa ca între…cartofori.” scrie Bacaul Furat pe pagina de facebook.