National

Programul ,,Prima Casă” devine, în Guvernarea Austerității, Programul „Adio Casă!”

Familiile tinere primesc încă o lovitură de la Coaliția Austerității care a modificat programul Prima Casă, inițiat de PSD, de-o manieră ce-l face inaccesibil celor cărora le era destinat și aveau cea mai mare nevoie de el. Cei mai mulți dintre tineri nu se pot califica în program, adică exact aceia cu venituri mici, pentru care era destinat programul, își iau adio de la Prima Casă.
Acum, în varianta PNL, pentru un credit de 48.000 de euro, pe 30 de ani, e nevoie ca solicitantul să aibă un salariu de minimum 3300 de lei, ceea ce reprezintă salariul mediu pe economie. Beneficiarul ar plăti, lunar, o rată de 1500 de lei, adică 45% din salariu. Daca luam in calcul salariul tinerilor ce pasesc la primul job si mentionam un maxim 2.000 lei net, aceasta „Noua Casa” a devenit „Adio Casa” si programul pare sa se adreseze celor care sunt avuti.
Astfel, Prima Casă, programul susținut de PSD, care la finalul anului 2019, asigurase peste 260.000 de credite tinerelor familii, rebotezat de PNL ”Noua Casă”, a ajuns să dea facilități tot celor avuți.
Încă o dată se probează că tinerii sunt abandonați de această guvernare, care, după ce a refuzat dublarea alocațiilor, așa cum prevedea legea, recent a suspendat și o altă măsură importantă pentru familiile la început de drum, respectiv sprijinul de 1500 de lei pentru educația timpurie în creșe și grădinițe.