Pareri

Unii la ore online şi alţii vânzători de urzici! Educaţia guvernului Cîţu!

Bârzulesti, Bacău, 8 martie 2021, ora 09.33. Din maşină observ doi băieţi de circa 8 ani care atârnau pungile de urzici proaspăt culese. Opresc şi îi întreb de unde le au. ”Din pădure domnule. În dimineaţa asta sunt culese!”
Îi întreb dacă nu cumva trebuiau să fie la şcoală la ora asta. ”Facem domnule şi n-am tableta” îmi răspunde rapid unul dintre ei. Plec mai departe şi ajung la Sănduleni. Aici alţi copii cu pungi de urzici atârnate spre a fi văzute de conducătorii auto în trecere.

Pe dealurile de lângă Tg. Ocna zăresc o turmă de oi. Apropiindu-mă, zăresc printre ciobănei unul de-o şchioapă. Să fi avut vreo 10 ani. Cred că şi el ar fi trebuit să fi fost la şcoală la ora asta îmi spun în momentul în care privind ceasul observ că era aproape 11.00.

Mă întorc în Bacău şi trec pe Alexandru cel Bun. Văd o fetiţă şi un băiat de vârsta şcolară ce vindeau câteva buchetele de zambile. Îmi sun soţia şi întreb ce-mi face fata. ”E în cameră, e la ore online”. În momentul ăla mă gândesc la copiii pe care i-am zărit azi pe drum. Apoi la ministrul Educaţiei care ne îndrugă gogoşi despre performanţa din pandemie şi despre toate condiţiile oferite de guvernul Alianţei pentru desfăşurarea orelor şi în mediul rural.

Scoala online e un dezastru pentru cei din rural încă din prima zi a stării de alertă declarate anul trecut. N-a mai fost nici măcar actul ăla educaţional precar ce îl aveau înainte de asta. Nici până acum nu aveau prea multe şanse dar de când cu gafele guvernelor PNL, nici atât. Prioritatea lor nu este educaţia. N-a fost nici a celorlalte guverne. Ăştia micii trebuie să ajungă să voteze şi atât. Îi vor păcăli mai uşor când vor fi majori.