Comunicat de presa

0 lei pentru 92 de unități administrativ-teritoriale din județ

“În cadrul conferinței de presă de astăzi, susținută alături de conducerea și parlamentarii PSD Bacău, am făcut mai multe observații vizavi de anexa 7/03 prin care guvernul PNL/USR a alocat fonduri doar municipiului Bacău. Sunt alte 92 de unități administrativ-teritoriale din județ – municipii, orașe, comune – care nu au primit niciun leu, dovadă că actuala guvernare e străină de împărțirea echitabilă a fondurilor.

Așa au procedat și în decembrie, când fostul guvern PNL, cu dl. Cîțu la conducerea Min. Finanțelor, a alocat 900 milioane lei din fondul de rezervă, în ultima săptămână din an, banii fiind dirijați exclusiv către primăriile PNL.

Această nouă alocare discreționară, prin anexa 7/03 la bugetul de stat, pune Consiliul Județean Bacău în poziția de a acționa ca un factor de echilibru în finanțarea bugetelor locale. În caz contrar, zeci de localități din județ riscă să intre în colaps financiar.

Mă văd nevoit ca în propunerea de buget județean pe 2021 să prindem acest principiu, legitim, de echilibrare și compensare a alocărilor. În județul Bacău nu există doar municipiul de reședință.

Voi avea în vedere, de asemenea, nevoia de cofinanțare a proiectelor derulate de primării: administrațiile locale trebuie să continue să-și desfășoare activitatea, iar proiectele și investițiile pornite prin PNDL trebuie duse la bun sfârșit.

Pentru echipa de la Consiliul Județean Bacău un obiectiv prioritar este implementarea investițiilor cu fonduri europene în apă și canalizare, în cele 41 unități administrativ-teritoriale din județ. Vorbim de investiții de aproximativ jumătate de miliard euro și, pentru că există personaje care manifestă preocupare vizavi de implicarea CJ în dezvoltarea municipiului Bacău, precizez că:

lucrările la stația de demanganizare (componentă a Rezervei de apă) sunt în plină desfășurare, fiind la un grad fizic de implementare de aprox. 30%;
licitația privind reabilitarea tronsonului Stejaru – Bacău, din aducțiunea Valea Uzului (23 km lungime), este în derulare;
licitația pentru reabilitarea rețelelor de distribuție a apei în mun. Bacău, pentru reducerea pierderilor, este lansată având termen de depunere a ofertelor 12 aprilie;

Subliniez că am urmărit prioritizarea investițiilor pe apă/canalizare din mun. Bacău, inclusiv cu asigurarea finanțării din bugetul Consiliului Județean (ex. stația de demanganizare). Municipiul de reședință dispune de o alocare de 65 milioane euro, prin contractul cu finanțare europeană pe care l-am semnat în decembrie anul trecut, fiind unul dintre cei mai importanți beneficiari ai acestor investiții.” a scris Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău.