Sport

UEFA, decizie finală în privința scandalului de rasism – Sebastian Colțescu

UEFA, decizie finală în privința scandalului de rasism în care a fost implicat arbitrul român, Sebastian Colțescu, după ce acesta fusese acuzat că a făcut remarci rasiste la adresa lui Pierre Webo, la partida dintre PSG vs. Istanbul Basaksehir, din grupele Ligii Campionilor.

În urmă anchetei efectuate de către Comisia de Disciplină a UEFA, forul european a decis că exprimarea lui Colțescu nu a fost una cu tentă rasist, astfel că nu vor fi luate măsuri împotriva acestuia.

Din probele video și audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colțescu si Șovre au folosit expresiile în limba română ‘negrul ăla’ și ‘ăla negru’, care în engleză sunt traduse ‘the black one’, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile românești ‘negrul ăla’ si ‘ăla negru’ nu au conotații peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicționare englezești stabilesc explicit că termenul ‘negru’ folosit ca adjectiv, așa cum rezultă din expresiile românești menționate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul ‘negru’ este utilizat la scară largă de organizațiile anti-rasiste și de milioanele de adepți ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile ‘negrul ăla’ si ‘ăla negru’, deși ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse și din cauza foneticii similare dintre cuvântul ‘negru’ din română și termenul peiorativ englezesc ‘negro’, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecință, nu constituie conduită sancțiomabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru că termenii folosiți de acesta ar putea fi evitați în contexte precum competițiile UEFA. În consecință, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică și disciplină desemnat consideră că investigația asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colțescu, Șovre și Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA„, se arată în raportul publicat de ProSport. 

Sursa: SportStudio/Facebook