Pareri

Atunci cand sistemul de sanatate isi ia mana de pe bolnavii de cancer…

S-a tot vorbit despre bolnavii de cancer ca ar fi fost vitregiti de tratamentele necesare si de atentia necesara in perioada de pandemie. Cu siguranta s-a intamplat asta si vorbesc in cunostinta de cauza. Avand un bolnav de cancer in familie, fiind necesar sa fac drumuri catre clinica ce se ocupa de tratamentele necesare si fiind sub observatia doctorului de specialitate, am simtit indiferenta sistemului medical sau mai corect spus, neputinta sistemului medical de a se ocupa de acesti pacienti cu o boala atat de crunta.

Ba spital inchis din cauza prea multor infectari in randul medicilor si asistentilor, ba restrictiile impuse de pandemie, ba reguli spitalicesti ”criminale” intr-un fel sau altul pentru cei care incearcau sa se agate de viata. Toate astea au creat un haos in care bolnavii de cancer s-au simtit inlaturati de sistemul medical pentru a face loc bolnavilor de COVID-19.

Asta pe de o parte, dar as vorbi despre bolnavii de cancer de pe care acelasi sistem medical ”si-a luat mana”. Cumva, fara prea multe sanse de a mai trai, sistemul medical le-a dat un sut in fund explicandu-le ca nu mai are niciun sens sa continue tratamentele. Sunt multe cazuri si revin din nou la bolnavul ce se afla in familia mea. Aceasta categorie de bolnavi a fost eliminata strategic pentru ca ocupa prea mult spatiu si timp in momentul in care oricum sistemul medical nu facea fata.

Ce s-a intamplat cu ei? Practic, pentru orice medicament necesar (si ma refer aici la diferite tipuri de calmante puternice ce se elibereaza doar pe baza unei retete de la medicul de familie) se duce o lupta dura prin lanturile de farmacii care incearca sa nu incalce legea. Care lege? Una creata anapoda si care practic nu protejeaza bolnavii ci mai rau ii incurca. De ce ma refer la medicamentele pe baza de reteta? Pentru ca retetele se elibereaza de medicii de familie. Care medici de familie, nu sunt ”specializati” sa elibereze medicamente pentru acest tip de boala. Am scris exact cum s-a exprimat medicul de familie a bolnavului de cancer. Deci, medicii de familie nu pot ajuta in niciun fel bolnavii de cancer si nici nu le pot prescrie vreun medicament. Medicii curanti sub observatia carora s-au aflat, le-a spus ”pas” pentru ca ”nu mai sunt sanse de vindecare”…

Asa. Practic sunt condamnati sa-si suporte durerile crunte si sa agonizeze fara ca cineva sa le intinda o mana. Acel cineva fiind institutia spitaliceasca ce papa bani cat timp esti angajat fara sa-ti garanteze grija fata de viitorul ”bolnav” in caz ca soarta asa decide. Ai cui raman acesti bolnavi? Ai nimanui.

Tratamentele necesare pot fi insa administrate de clinicile private, cu mare grija si preturi pe masura. Fara decontarea Casei de Asigurari. Deci, daca vrei sa suporti mai usor durerile bolii, te adresezi unei clinici private dupa ce faci apel la prieteni pentru a strange sumele colosale necesare. Daca vrei ca finalul vietii sa fie mai ”placut” ducand boala asta in spate, dupa ce statul roman ti-a intors spatele, vinzi casa, masina si faci credite in banca si mergi la privat.

In timp ce partidele primesc bani pentru finantare, in timp ce aceleasi partide simuleaza o lupta pentru eliminarea pensiilor speciale, in timp ce fufele angajate pe la Apele Romane sunt ingrijite de statul roman prin intermediul politicienilor ahtiati de putere, bolnavii de cancer sunt vazuti ca niste consumatori industriali ai banului public. Ei nu mai pot conta pentru ca nu mai pot produce …

Razboiul psihologic dus de acesti bolnavi au o noua componenta in afara durerilor: Indiferenta sistemului. Indiferenta care-i grabeste spre linia de sosire. Practic, ei se pot adresa medicilor de la UPU, medici care ii ”investigheaza” vreo trei zile si ii trimit acasa fara vreo ameliorare a durerilor insuportabile. Si spun asta tot in cunostinta de cauza trecand prin situatii de gen de cateva ori pe la SJB.

Intr-un sistem de sanatate si asa ”bolnav”, bolnavii de cancer sunt biciuiti cu indiferenta si li se raspunde cu ridicari de umar. ”Noi nu suntem de specialitate”. Dar ”specialitatea” tocmai i-a umilit spunandu-le ca nu mai au ce sa le faca in privinta bolii. Cei 3-4 ministri ai ministerului Sanatatii care se perinda anual in functie de culoarea politica a Guvernului vorbesc despre grija sistemului de sanatate vizavi de bolnavi. Pe naiba! Nici ei nu cred asta. Cu exceptia a doi-trei medici, toate spitalele romanesti duhnesc a indiferenta si te trateaza cu NEPASARE, unul dintre cele mai uzuale ”medicamente” folosite.

Si totusi, ei ai cui sunt? Ma refer la bolnavii de cancer fara vreo sansa de vindecare? Apoi arunci o privire pe fluturasul de salariu si vezi sumele platite catre sistemul medical, sume ce au minim doua zerouri… Si te gandesti ca ai acasa un bolnav de cancer ce are nevoie lunar de…fix aceasta suma. Statul ti-o ia fie ca vrei sau nu pentru ca nu e preocupat de soarta bolnavilor. De fapt mint, statul e preocupat de acestia oferindu-le o indemnizatie de handicap de 335 lei. Cam cat castiga un asistat social bun de munca. Atat considera statul roman ca e necesar pentru supravietuire nestiind nimic despre nevoile speciale ale acestuia si tot nimic despre sumele minime cheltuite de familie.

Eu cred ca bolnavii sunt de vina pentru sistemul de sanatate putrezit. Pentru ca s-au imbolnavit ca niste nesimtiti…Pentru mine e clar: Nici bolnavii de cancer nu se vindeca dar nici sistemul de sanatate …