Pareri

Din seria proiectelor facute pe ”genunche”. Parcarile rezidentiale!

Sunt mai greu de cap si nu pricep nimic asa repede, am nevoie de niste desene, explicatii ca la gradinita si alte chestii ce tin de un om care doar n-are certificat de om nebun. Sa ma lamureasca cineva cum vine asta cu parcarile rezidentiale ca eu nu pricep. Nici administratia nu explica ci doar prezinta poze de prin tara si cere suma de bani ideala.

In afara de bani la buget, nimic concret pentru bacauanii posesori de autoturisme. Doar niste vise pentru care viceprimarul Ghinghes vrea sa puna un pret. Inca nu stie care-i ala si cere opinii bacauanilor.

Priviti fotografia de mai jos. E undeva pe strada Bicaz, acolo unde se parcheaza pe toata portiunea strazii pe ambele parti ale carosabilului.

strada Bicaz

In spatele acestui bloc, e un maidan pe care administratia il transforma cu mari eforturi (doua pavele si doua dungi) in parcare rezidentiala. Omul sa aiba locul lui unde sa-si parcheze masina, am inteles asta. Deci, administratia doreste o suma cuprinsa intre 1.000 si (dupa mintea unor nebuni ) 25.000 lei pentru un astfel de loc de parcare, loc de parcare care rezolva ce problema? Noroiul de pe actualul maidan? Nu e convingator!

Cei pe care-i vedeti parcati in fata scarilor sunt pe carosabil si sunt in fata blocului ce detine o parcare rezidentiala in spate. Astia nu vor plati anual intre 1.000-25.000 lei din cate inteleg. Bun. Acum stau si ma intreb cine va plati o suma uriasa pentru a parca in spate si cine va opta pentru ”moca” in fata. Pentru ca romaneste alegem mereu ce-i mai ieftin (logic), cred ca locatarii vor opta pentru carosabilul aflat poate la mai mica distanta de scara blocului si unde nu vor plati. Veti spune ca in spate vor avea loc asigurat. Serios? De zeci de ani si-au gasit un loc in fata si chiar daca vor parca la 100m distanta de scara, banuiesc ca vor opta sa nu plateasca cateva mii de lei.

Noroiul prezent pe maidanele din spatele blocurilor cred ca n-ar trebui sa existe intr-un oras civilizat si nu trebuie conditionat de o taxa suplimentara fata de cele platite deja la Administratia Financiara.

Mai jos avem o alta fotografie care e facuta azi pe strada Chimiei. In fata scarii, autoturismele sunt parcate fara vreo taxa si chiar in spatele acestui bloc e loc de o ”rezidentiala”. Cine va alege in spate cu mii de lei si cine in fata moca?

strada Chimiei

Pentru ca proiectul e gandit pe genunchi si nu e complet, pentru ca e dorit doar in dorinta de a strange urgent bani la buget, administratia se pregateste de o alta balba. Masinile aflate in aceste fotografii nu vor mai avea voie sa parcheze pe strazile mentionate? Vor avea! Abia cand vei avea locuri de parcare pentru toate autoturismele dintr-un cartier, locuri amenajate corespunzator, abia atunci vei putea impune o taxa cu mentiunea ca cele parcate pe carosabil vor fi amendate si ridicate de autoritati.

Am gandit si urmatorul exemplu: In spatele blocului se amenajeaza 30 locuri de parcare rezidentiale. Niciun locatar nu doreste sa rezerve unul. Toti parcheaza pe langa, unde apuca, asa cum fac ceilalti. Ce se intampla in cazul asta? Nu au voie sa parcheze in aceasta parcare (ce nu are locuri rezervate si platite) cei din zona? Ii amendezi pe toti cei care parcheaza pe langa bloc, pe alei sau pe strazile principale? Tii parcarea goala si te uiti la posesorii de autoturisme care vor parca 100m mai incolo fara sa scoata din buzunare mii de lei?

Stii unde am vrut sa ajung draga administratie, draga Cristian? La suma pe care trebuie sa o cereti pentru locurile astea de parcare rezidentiale! Ea trebuie sa fie cat mai mica astfel incat sa-si permita oricine si sa merite efortul administratiei de a monta doua pavele si doua dungi de vopsea. Daca va fi o taxa nesimtita, parcarea va ramane goala. In calculul asta al parcarilor sa nu luati in considerare salariile brailenilor instalati in functie si nici a cocalarilor cu 3 jeep-uri, ca astia-s foarte putini. Socotiti la salariul minim net, adica 1.384 lei lunar, chirie, facturi si doi copii minori, iar daca nu stiti ca 60% dintre bacauani au salariul minim, e grav. Sau poate ca astia n-ar trebui sa-si ”permita” luxul de avea un autoturism.

Orasul il puteti ridica folosind fondurile europene acolo unde-i nevoie de minte inteligenta si nu tragand de taxele mari si multe adresate si asa bacauanilor saraciti. Punct!