National

Vaccinul anti COVID-19 și medicii reticienţi.

În județul Alba, de exemplu, DSP a întocmit o primă listă cu personalul din spitalele de stat și private din judeţ, cu medici de familie, care doresc sau nu să se vaccineze. În total, din rândul cadrelor medicale doar 60% au spus că acceptă vaccinarea: medici- 70%, asistenți medicali-45,8%, infirmieri-45,45%, medici de familie-88%.

La Iași, din datele adunate la nivelul Direcției de Sănătate, care a solicitat unităţilor sanitare să totalizeze numărul personalului medical care este de acord să se vaccineze împotriva COVID-19, rezultatul general este între 45 și 50% pro-vaccinare. Situația se prezintă astfel: medici-60%, asistenți medicali- 47%, infirmiere- 43%, îngrijitori-46,6%.

Liderul sindicatului Sanitas din Iași, asistent medical, spune că principalul motiv al acestri reticențe este lipsa de informații. ”Nu ştim foarte multe în legătură cu vaccinul care va fi folosit, oamenii nu sunt cobai şi este destul că simţim că suntem deja carne de tun în lupta COVID. De exemplu, eu am răspuns că «da», dar de pe un etaj unde lucrează 50 de persoane eu am fost singurul asistent care a răspuns afirmativ, alături de trei medici şi o infirmieră”, a afirmat el.

La spitalul Colentina din București, din 1390 de angajați, doar 890 au optat pentru vaccinarea anti-Covid, adică un procent de 63,57%. Potrivit managerului, procentul relativ scăzut este legat de faptul că o parte din persoanalul medical a avut deja boala, deci are anticorpi, iar alții pur și simplu au refuzat.

Motivele refuzului sunt în conexiune cu teama de efectele adverse ale unui vaccin nou, cu o tehnologie nouă care nu a mai fost folosită niciodată, explică pentru Europa Liberă Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina.

Este foarte puțin timp de când se vorbește despre aceste vaccinuri, nici măcar nu știm ce vrea să achiziționeze statul român, că sunt și aici niște discuții și niște diferențe. Și atunci medicul, care știe primul că el nu este Dumnezeu, încearcă să nu-și facă rău cu mâna lui. Este un tip de vaccin care nu s-a mai folosit niciodată, care utiliează ARN mesager, e o altă tehnolgie. Este frica să nu aibă pe termen lung efecte adverse notabile, este foarte puțin timp, de obicei trebuie să treci testul timpului. De aici vine reticența asta. Foarte mulți vor să aștepte să vadă ce se întâmplă. Eu prefer să aștept anticopii monoclonari.”.

Medicul susține că reticența medicilor nu va constitui un semnal pentru populație, pentru că de opinia medicilor oricum nu se ține cont.

”Oricum, pe medici nu-i prea ascultă lumea, vedeți reacția antivacciniștilor convinși la părerea doctorilor, care nu contează nici doi lei. N-aș zice că doctorii au așa o mare influență în România”.