National

Comisia Europeană avertizează: Datoria publică poate depăși 100% din PIB în 2027!

Alexandru Nazare, noul ministru al Finanțelor, a primit o scrisoare de la Comisia Europeană, pe 29 decembrie, prin care autoritățile de la Bruxelles spun că vor să colaboreze cu Guvernul pe tema bugetului pe 2021. Unul dintre scopurile documentului este și de a reaminti punctul de vedere al Comisiei cu privire la situația fiscală a României și de a informa referitor la stadiul actual al procesului de supraveghere fiscală, în special în ceea ce privește procedura de deficit excesiv care este în curs.

În anexa documentului se vorbește mai detaliat cu privire la datoria publică a României, care poate ajunge la 100% din PIB în 2027.

Pentru a evalua riscurile de sustenabilitate pe termen mediu, Comisia a realizat o evaluare ad-hoc a sustenabilității datoriei publice pe baza abordării standard. Din cauza deficitului ridicat și a dobânzilor relativ ridicate în comparație cu alte datorii, datoria publică ca procent din PIB se află pe o cale abruptă ascendentă”, menționează sursa citată.

Dragos Benea: ”Ne-am întrebat cu toții unde au dispărut – ca apa în nisip – banii împrumutați pe bandă rulantă de Cîțu în 2020: răspunsul îl aflăm de la Comisia Europeană care, într-o scrisoare adresată actualului ministru de Finanțe, atrage atenția că datoria publică a României a ajuns la 60% din PIB în 2020, cu perspectiva de creștere la peste 100% (!!!) din PIB, în 2027.

Cu alte cuvinte, după doar un an de guvernare de dreapta, 2021 ne găsește datori vânduți, cu o datorie publică estimată de Comisie la 60% din PIB, de la 35,3% (cf. Eurostat) la cât o lăsase „reaua” guvernare PSD, spre finalul lui 2019!

De parcă incertitudinile ce însoțesc pandemia Covid19 nu ar fi fost suficiente, trăitul pe datorie la care ne-a condamnat guvernul PNL invită România la eșafod, iar perspectivele sunt departe de a fi acceptabile.

Nu s-a ajuns întâmplător în această situație dezastruoasă.

Abrogarea OUG 114 și distrugerea cadrului fiscal gândit de guvernarea social-democrată – care, vreme de 2-3 ani, a generat suficiente venituri în bugetul statului pentru salarii, alocații, pensii, dar și pentru investiții în dezvoltarea locală – a fost sărbătorită ca o mare victorie de liderii PNL; dar guvernul Orban și „finanțistul” Cîțu nu au pus nimic în loc!

Doar împrumuturi atârnate de Cîțu, cu consecvență, de gâtul generațiilor noastre viitoare. Iar acum ne pregătim de nota de plată.
Comisia e, pe bună dreptate, rezervată – sub sancțiunea unei reevaluări a situației fiscale a României, programate pentru primăvara acestui an, Bruxelles-ul invită guvernul să implementeze, urgent, „MĂSURI ADECVATE”, astfel încât vulnerabilitățile fiscale să fie, cumva, contracarate.

Pe seama acestei sintagme aparent inofensive, guvernarea de dreapta va căuta să justifice numeroase decizii dureroase pentru majoritatea românilor, politici de austeritate atât de familiare celor de la PNL/USR, care vor afecta substanțial viețile oamenilor și buna funcționare a societății (tăieri, concedieri, „ajustări” etc). Povara va cădea, ca în 2010, tot pe umerii celor greu încercați.

Sunt convins că, fie și în pofida constrângerilor bugetare fără precedent care se profilează la orizont, USR – care prin Cătălin Drulă conduce Ministerul Transporturilor – va reuși să determine guvernul din care face parte să aloce 25% din bugetul de infrastructură pentru Moldova. Așa cum în iunie 2020 – adică în plină pandemie – cei de la USR s-au bătut cu pumnul în piept că vor face, dacă vor ajunge la guvernare.

Acum au ajuns, deci e timpul să o facă.