National

USR-PLUS, ONL şi UDMR nu vor dublarea alocaţiei pentru copii

Senatorii au hotărât că ai noştri copii nu merită o alocaţie dublă, aşa cum se hotărâse anul trecut, ci doar un 20% din ianuarie şi indexarea cu rata medie a inflaţiei începând cu anul 2022. A fost prima grijă a senatorilor noi aleşi în 6 decembrie şi nu pare deloc ceea ce au promis în campanie.

Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 75 de voturi „pentru” și 56 de voturi „împotrivă” un proiect de lege care prevede că alocația de stat pentru copii va crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021, iar din 2022 alocația de stat pentru copii se va indexa anual cu rata medie anuală a inflației. Senatorii PNL, USR PLUS și UDMR au votat „pentru”, în timp ce senatorii PSD și AUR au votat „împotrivă”.

În timp ce la Bacău USR-ul vrea taxele mărite, pe plan naţional aceştia au votat împotriva majorării deopotrivă a alocaţiei. Un fel de a da cu o mână şi a lua cu două.

Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului au acordat, miercuri, raport de admitere cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru reexaminarea Legii de respingere a OUG 123/2020 şi au propus plenului o lege de admitere a Ordonanţei.

Ordonanţa vizează la alin 3, art 3 că „începând cu 1 august 2020 cuantumul alocaţiei de stat se majorează cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul prevăzut la alin. (1) şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020”.

Plenul şi-a însuşit miercuri amendamentele aduse OUG 123/2020 de senatorii din cele două comisii, astfel că alin (4) şi (5) ale articolului 3 din OUG 123/2020 prevăd că „pentru anul 2021, majorarea prevăzută la alin. 3 se aplică începând cu drepturile aferente lunii ianuarie. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei”.