Diverse

România rasistă. Cea de zi cu zi. Brașov. Decembrie 2020.

O țigancă de 18 ani o fost bătută crunt în Carrefour Brașov pentru suspiciunea de furt. E de etnie, prin urmare nu ne interesează. Vă interesează? Citiți în continuare:

Pe 1 Decembrie, ne relatează Asociația Femeile se implica, o tânără de 18 ani de etnie romă a fost bătută de 2 agenți de pază dintr-un Carrefour din Brașov.

Motivul? Furt. Motivul real? Țigancă.

Long story-short: fata a fost în Carrefour AFI Brasov, a cumpărat chestii, nu a găsit toate chestiile pe care le voia, a plătit cu cardul, nu a păstrat bonul, a băgat produsele în rucsacul ei, s-a mutat în Carrefour-ul de pe Calea București. S-a perindat printre rafturi, nu a găsit nici acolo ce avea nevoie, a ieșit. La ieșire, două bestii umanoide o invită să-i însoțească. Ea știind că e ok, i-a urmat într-o cameră izolată.

Acolo au bătut-o, au călcat-o practic în picioare, pentru că au presupus ei că a furat. Doi bărbați. Maturi. În toată firea. Cu forța unor bărbați maturi vs o fetiță de 18 ani. Singură. Speriată. Într-o cameră izolată. Lipsită de ajutor. Ei, în putere și de pe poziție de putere. Ea, singură, lipsită de orice fel de ajutor, într-o văgăună, așteptând să fie abuzată fizic cu cruzime.

V-ați indignat? Stai că mai urmează. Bear with me: acum că s-a terminat bătaia, momentele de groază în care cine știe ce gânduri i-au trecut prin cap bietei fete, sună la 112. În același timp și gunoaiele umane „paznici” sună la 112. Ea să raporteze violențele. Ei să raporteze furtul. Ei i se răspunde să rămână lângă aparat, nu există echipaje, nu există timp estimativ al intervenției. Lor li se răspunde că în câteva minute ajunge un echipaj de la Secția 5 Poliție.

Poliția ajunge. Deschide dosar pentru furt, DAR NU și pentru lovituri, vătămare corporală, violențe etc. Motivul: fata nu prezenta urme. Glumesc amar. Motivul real: țigancă.

Avocații asociației enunțate mai sus, condusă de Elena Belloiu află de caz, pe 2 Decembrie fata ajunge la IML, se dovedește că a fost bătută, are nevoie de terapie și îngrijiri medicale de 7-8 zile în spital pentru leziunile cauzate.

BĂI!!! 8 zile de spitalizare, așa de rău au bătut-o gunoaiele alea. Și totuși așa de orbi ai fost celelalte ființe umanoide (să nu-i ridicăm la rand uman, că nu par a fi din aceiași specie cu noi) de la Secția 5, care au văzut leziunile, starea traumatică a fetei și au făcut fix NIMIC! pentru ea.

Am scris țigancă, pentru că multora dintre noi li se activează un trigger mental. Devine mai interesant de citit textul. Iar intenția mea e să-l citiți, să vă indignați și să vă gândiți la rasismul real și sistemic din România.

Pe camerele de luat vederi din ambele magazine Carrefour s-a dovedit că ceea ce spunea fata e real. Nu furase nimic.Am citit știrea asta și despre acest caz în Biz Brasov. Sper să devină o știre națională, agenții de pază din Carrefour să zboare, supervizorii lor (deci cei moral și profesional responsabili) să zboare și ei. Firma de pază să fie controlată pentru cum își angajează și antrenează angajații. Carrefour să prezinte scuze publice și să vină cu o campanie reparatorie sau măcar de awareness legat de rasismul nostru.

Iar polițiștii? Oooo…aici trebuie public shaming până la dumnezeu și înapoi. Am apărat în pozițiile mele publice tot timpul instituțiile, chiar și Jandarmeria și Poliția Română. În continuare consider că aceste instituții trebuie apărate și susținute de cetățeni, dar pentru asta, ele trebuie să-și facă curat în interior. Poate noul Guvern se va gândi inclusiv la politici interne de corectare a acestor înclinații rasiste.

Ea are 18 ani, ea e o fată, e un om, e cetățean român! de etnie romă, abandonată la naștere, instituționalizată toată viața ei. Practică volei și vrea să devină arhitect.

Text : Radu Hossu