Încolţit de partenerii politici şi de presiunea publică, LuciDinBrăila o dă cotită. Mărirea taxei de salubritate la doar 16 lei!

Când s-a văzut încolţit de partenerii de Alianţă şi de băcăuanii care critică vehement mărirea taxei de salubritate la 24 de lei/persoană, LuciDinBrăila a dat înapoi, ca şi în cazul celorlalte proiecte pierdute la ”masa verde”. Brusc, nici nu-şi mai aduce aminte că a dorit un tarif de 24 de lei şi ne vorbeşte despre o sumă de 16 lei/persoană, culmea, fix cât au zis peneliştii că acceptă în cele mai proaste scenarii.

După referendumul abandonat din cauza presiunii publice şi a micşorării plafonului pensiilor pentru acordarea de tichete valorice, deasemenea abandonat din faşă, Luci pare să aibă mai multe proiecte ”căzute” decât aprobate de CL. Pentru că abordează viziuni total diferite faţă de ceea ce a promis în campania electorală, Luci bate record după record în materie de administraţie.

Pentru prima dată în ultimii ani, administrația locală a prezentat cetățenilor care sunt costurile reale ale taxei de salubritate, care sunt componentele acesteia și faptul că s-a perpetuat o stare de inechitate socială. Plafonarea taxei la 10 lei cât a plătit fiecare băcăuan lunar a însemnat că cei cu venituri reduse au subvenționat, din buzunarul lor, pe cei cu venituri mari.

Eronat a fost creată impresia că aș dori să măresc taxa de salubrizare la 24 de lei. Niciodată nu am avut asta în intenție, ci doar am făcut ceea ce orice administrație transparentă și responsabilă ar fi trebuit să facă: să prezinte băcăuanilor care este realitatea costurilor salubrității (care include nu doar geationarea deșeurilor ci și îngrijirea spațiilor verzi, tratamente antiinsecte cât și deszăpezirea). Până acum, foștii edili au indus în eroare oamenii și au perpetuat un populism păgubos care a făcut ca serviciile de salubritate din municipiu să fie de slabă calitate din cauza lipsei investițiilor în retehnologizare.

Mai mult, Consiliul Local Bacău a aprobat, în 2018, un plan de mărire a taxei de salubritate, etapizat, plan asumat în fața Comisiei Europene, cea care a finanțat planul integrat de management al deșeurilor. Iar de atunci acest plan nu a fost respectat. Propunerea noii taxe de salubrizare o voi face în funcție de obligațiile asumate de noi ca oraș cât și de propunerile reieșite din dezbaterea publică. Totodată, voi propune implementarea unor politici sociale punctuale, astfel încât să dispară aberația de până acum.

Am observat că unii dintre partenerii de alianță nu au înțeles cu precizie care a fost scopul prezentării costului real al taxei și s-au grăbit să facă declarații publice, deși am discutat cât se poate de clar înainte și in timpul dezbaterii publice. Îi asigur că parteneriatul nostru va merge mai departe și mă voi strădui să le explic mai pe îndelete care sunt politicile publice pe care le doresc implementate.Le mulțumesc băcăuanilor, care au participat la cele aproape trei ore de dezbatere, pentru ideile pe care le-au prezentat, idei care se vor implementa rapid cât și pentru bunul-simț de care au dat dovadă.

Este primul pas pentru a normaliza relația dintre cetățean și autorități. Astfel de dezbateri reale vor avea loc în mod regulat, pe toată durata mandatului meu.” a scris primarul Viziteu pe pagina de facebook.