PNL spune NU iniţiativei ”primarului ales” Luci.

Nu prea l-am vazut iesind la rampa si chiar ma gandeam ca ar fi un bun moment sa inteleg ”viziunea” PNL in materie de politica locala. Legat de taxele marite in dreptul impozitului pe imobile si a salubritatii municipiului, surpriza venita din partea viceprimarului Miroseanu a aparut in aceasta seara, cand, intr-o postare pe facebook anunta pozitia ”de-a curmezisul” a colegilor din PNL Bacau vizavi de propunerile initiate de edilul sef, proaspat ”ales al bacauanilor”, cele legate de impovararea populatiei cu mariri de taxe.

Asadar, cum spuneam de ieri, se intrevede un alt esec al lui LuciDinBraila in materie de viziuni ”aruncate-n vant”.

Ma gandeam ca populara Revolutie Fiscala o fi avand ceva purici si prin tabara penelista a Aliantei din toamna, gandindu-ma la ce e mai rau. PNL spune NU si explica si de ce e contra maririi taxelor prin vocea viceprimarului Miroseanu:

‘Am participat astăzi la dezbaterea publică, iniţiată de primarul Municipiului Bacău, a proiectelor de hotărâre privind zonarea fiscală, stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a taxei de salubrizare pentru anul 2021.

Există mai multe puncte asupra cărora abordarea PNL este contrară abordării domnului primar Lucian-Daniel Stanciu Viziteu. Această poziție are în prim plan o filozofie diferită în ceea ce privește construcția bugetară a anului 2021, dar sunt convins că vom reuși să ajungem la un numitor comun.

PNL consideră că majorarea propusă, de până la 24 lei/lună/persoană, a taxei de salubritate, este mult prea mare și este total nejustificată. Este adevărat, în ultimii ani ar fi trebuit operate majorări ale acestei taxe, iar dacă ele nu s-au întâmplat vina aparține exclusiv PSD, care a acționat populist, în termeni electorali, nesocotind toate angajamentele asumate de municipalitate, respectiv de un cuantum al taxei de 16 lei/lună de persoană, nicidecum 24 lei.

În aceste condiții, poziția PNL este foarte clară: nu vom susține nicio majorare, fie ea chiar și cu câțiva bani, peste 16 lei / lună. În egală măsură, PNL consideră că serviciile de salubritate pot fi îmbunătățite constant, printr-un management mai performant, nicidecum prin împovărarea băcăuanilor.

Privitor la majorarea impozitelor datorate de persoanele fizice, PNL a vorbit întotdeauna despre o relaxare a politicii fiscale. Rămânem consecvenți acestui principiu și considerăm că taxele și impozitele mai mici înseamnă, pe fond, o mai bună colectare la bugetul local, pentru că mai multă lume își permite să le plătească. O majorare a texelor și impozitelor nu înseamnă altceva decât o colectare ”pe hârtie”, nesustenabilă. În plus, datoriilor acumulate li se adaugă penalități de întârziere, ceea ce dăunează, în mod evident, contribuabililor.

La acest capitol, propunerea PNL este aceea ca taxele și impozitele să nu fie majorate, ci indexate cu rata inflației, așa cum a fost ea calculată de Institutul Național de Statistică.PNL este promotorul unui mediu economic performant, competitiv, dar nu doar declarativ, din acest motiv avem un mod de abordare diferit al impozitelor datorate de persoanele juridice. În aceste condiții, propunerea de majorare a bazei de impozitare a mijloacelor fixe nu va avea girul PNL în Consiliul Local.

Propunerea noastră este ca baza să rămână aceeași, iar asupra mediului economic să se elimine această presiune fiscală suplimentară. Înțelegem pe deplin nevoia primăriei de a avea fonduri pentru investiții, însă considerăm că aceste fonduri trebuie atrase, din surse guvernamentale, europene și ele să nu fie constituite pe baza unei presiuni asupra populației.” a scris viceprimarul Miroseanu pe pagina de facebook.