Iniţiativă curajoasă a unui băcăuan. ”Brăduţii băcăuanilor”

Iniţiativa unui băcăuan pe pagina lui de facebook mi-a atras atenţia. Mă refer la postarea făcută de Marius Bamboi, una legată de spiritul sărbătorilor în legătură strânsă cu lipsa unui brad în municipiul Bacău şi ornamente mai sărăcăcioase ca oricând.

Majoritatea băcăuanilor sunt nemulțumiți de acțiunile Primăriei în ceea ce privește pregătirile pentru Sărbătorile de iarnă.
Iată o idee care AR PUTEA FI benefică, dar asta depinde de spiritul de comunitate. Dacă mai există așa ceva în Bacău…

CERINŢE:

un proprietar de teren (cum ar fi cel de lângă Sala Sporturilor sau altul din oraș) să pună la dispoziția băcăuanilor o parte din el, preferabil cât mai aproape de stradă, să fie ușor accesibil.
Nu este nevoie de o suprafață enormă. Probabil cca 50 mp ar fi suficienți.

Romsilva (sau oricine altcineva are posibilitatea) să doneze 3-4-5 brăduți de 2-2,5 metri înălțime (acești câțiva brăduți nu sunt nici o pagubă comparativ cu ce face Schweighofer). Brăduții să fie amplasați pe acel teren. S-ar putea face chiar ceva gen „Aleea Brăduților”.

băcăuanii vor veni cu câte un glob, o beteală, un clopoțel, un îngeraș, o steluță sau orice alt ornament care le prisosește și să-l agațe într-un brăduț.
Chiar dacă unii am cam „uitat” ce înseamnă „Spiritul Crăciunului”, gândiți-vă cum se simte copilul/nepotul care vine să pună o podoabă în acel pom. Cum se simte știind că a contribuit și el/ea la ceva frumos…

Astfel băcăuanii ar avea pomul (sau pomii) LOR, indiferent că Primăria face sau nu.

Iar de aici ar putea decurge mult mai multe:

– minirecitaluri sau minispectacole de colinde în fața brazilor. Nu este obligatoriu să existe microfoane, amplificare, boxe. Se poate cânta sau recita fără acestea.

niște Moși Crăciuni care ar putea împărți copiilor o ciocolată, o bomboană sau orice altceva ar putea oferi unele firme.

-tot acolo ar putea veni băcăuani cu lucruri care le prisosesc (hăinuțe, cărți, jucării) pentru a le dona copiilor săraci. Sunt sigur că în Bacău mai există voluntari care s-ar putea ocupa de colectarea acestora și distribuirea acolo unde chiar este nevoie, la familii cu adevărat sărace. Iar la asta ar putea participa absolut orice băcăuan, pentru a nu exista suspiciuni că s-ar face altceva cu acele lucruri.

Cred că atunci băcăuanii ar simți și ei acel Spirit al Crăciunului, dacă tot cântă „De Crăciun fii mai bun” și ar face ceva concret atât pentru ei cât și pentru cei mai nevoiași.

Niciodată, niciodată
Să nu uităm de cei mai triști ca noi
“…

Nu am spus nimic despre instalații pentru brăduți întrucât nu știm dacă va pune cineva un teren la dispoziție, dacă are posibilitatea cuplării la o sursă electrică. La fel și despre o eventuală sonorizare. Curentul nu este foarte ieftin și nu știu dacă se va oferi cineva să suporte aceste costuri.

la această inițiativă ar putea lua parte și firme de pază delegând 2-3 persoane care să patruleze pe acolo întrucât se știe că oriunde încearcă cineva să facă ceva bun apar inevitabil și „binevoitorii” care să distrugă orice ar putea fi distrus. MAI ALES pe timpul nopții.

Nu cunosc foarte bine legislația, dar BĂNUIESC că toate astea având loc pe un teren PRIVAT nu prea are cum se băga Primăria acolo. Iar dacă își face apariția tovarășu’ primar (și SIGUR și-o va face) sau orice politician în goana după publicitate, să fie trimis în oraș. Să-și facă treaba acolo, nu unde au reușit oamenii simpli să realizeze ceva.

FOARTE IMPORTANT!

La nici unul dintre punctele de mai sus să NU se perceapă vreun fel de plată pentru chirie (teren), comisioane sau altceva. Totul să se facă benevol.

NIMENI SĂ NU CEARĂ NIMĂNUI VREUN BAN!

Să NU fie permise bannere publicitare. Să se îndepărteze orice banner, mesh sau afiș publicitar, indiferent dacă sunt de la firme sau persoane fizice.

În perimetrul în care (sper că) vor avea loc aceste activități să NU aibă acces comercianții cu cine știe ce minuni pe tarabe. poate eventual unii cu ceaiuri și cafele calde, dar NU LA PREȚ DE SPECULĂ, cum obișnuiesc să facă la Hramul Bacăului sau alte manifestări.

ȘTIU că în Bacău există persoane și firme care ajută sau fac donații (bani, lucruri, alimente) dar preferă să rămână anonime. Acestea merită tot respectul. Și poate se vor implica și aici, oricât de puțin. Dacă acestea vor, mă pot contacta în privat. Le asigur că totul va fi absolut confidențial.

Toată lumea vrea ca Primăria să rezolve una-alta. Dar dacă Primăria nu face, de ce să nu facem noi? Aici nu e vorba că plătim sau nu taxe și impozite, ci e vorba de COMUNITATE. De OAMENI. De a face ceva ÎMPREUNĂ, fără „cei de sus”. Ceva FĂCUT DE NOI PENTRU NOI. Fără politică și politicieni, fără impozite. Mie personal îmi este pur și simplu silă să merg în această perioadă prin centrul Bacăului la felul cum a „împodobit” Viziteu orașul. Am văzut comune și sate mult mai luminate și mai sărbătoresc ornate. La noi noaptea îți bagi degetele în ochi.

Oameni buni, SE POATE. Dar numai DACĂ SE VREA. Măcar câteva zile putem lăsa deoparte orgoliile personale și goana după bani. Hai să arătăm că suntem ființe raționale. Hai să lăsăm deoparte dușmăniile și politica.

HAI SĂ SĂRBĂTORIM ÎMPREUNĂ!” a scris Marian Bamboi pe facebook.