Verde intermitent la semafor ? Ce spune legea?

În articolul de astăzi vom dezbate un subiect în urma căruia în fiecare zi în intersecţiile mari se ivesc destule certuri din cauza acestui verde intermitent. Chiar astăzi am fost protagonistul unei astfel de scene: “Eram într-o intersecţie ce avea în dotare un semafor având culoarea verde intermitent la dreapta. Eram pe prima bandă, deoarece voiam să merg înainte şi aşteptam să se facă verde pentru a putea pleca de la semafor.

Când deodată, un şofer mai tupeist din spatele meu a început să calaxoneze insistent crezând că el are prioritate pentru a face la dreapta. Eu cunoscând destul de bine legea nu am dat foarte mare importanţă acestor claxoane insistente pentru că ştiam că am dreptul să stau pe acea bandă chiar dacă merg înainte.” Dar ce spune legea despre verdele intermitent şi despre aceste claxoane insistente ale unor şoferi foarte grăbiţi.

Modul cum trebuie să reacţionăm la întâlnirea unui semafor intermitent este prevăzut în Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 după cum urmează: „Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitenta suplimentară, montată la acelaşi nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeţi verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-şi continua drumul în direcţia indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiţia acordării priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor care au drept de circulaţie”.

Dacă marcajul atribuit primei benzi permite şi deplasarea în direcţia înainte, conducătorii auto au dreptul de a o folosi indiferent dacă există un verde intermitent la dreapta. În plus, aceştia nu pot porni de pe loc decât în momentul în care semaforul devine verde pentru direcţia înainte.