Vechii ”oameni noi” din politica vor mai multa putere. Negocieri esuate! Barna si Ciolos cu mana intinsa!

Pentru ca fiecare dintre partidele participante isi doresc o bucata mai mare de putere si influenta in Guvern, negocierile au esuat. Bataia e pe Finante, ministerul pe care Barna il doreste cu orice pret, banii se pot directiona doar din locatia cu pricina si vechii ”oameni noi” ai politicii au devenit in ultimii ani noii baroni locali cu metehnele celor vechi. Desi au anuntat ca negocierile continua si ca s-a ajuns la un numitor comun in anumite puncte de vedere, lupta pentru Guvern nu e nici pe departe transata.

”Acum ori niciodata” pare deviza Aliantei USR-PLUS care nu va mai avea aceeasi oportunitate si peste patru ani, anul 2020 fiind cel care le-a dat o ultima sansa. Ministerele Educatiei si Sanatatii nu e pe buzele nimanui si nimeni nu vrea sa-si ia responsabilitatea acestora. Toti vor sa puna mana pe ministerele cu ”putere”.

Întâlnirea de la Vila Lac a luat sfârșit în urmă cu câteva minute, fără niciun rezultat. Negocierile au ajuns în impas. Au fost tensiuni mari și discuții vreme de ore bune între formațiunile care vor să se coalizeze pentru a forma Guvernul. Mărul discordiei – cele mai râvnite funcții în stat, ministerele bănoase și programul de guvernare.

Intalnirea s-a incheiat cu cateva minute in urma. Partidele se vor intalni si maine. A fost transmis un comunicat de presa comun al celor trei formatiuni politice. Partidele nu au ajuns la un acord pentru sefia Camerei Deputatilor. USR a cerut impartirea ministerelor conform votului din 6 decembrie. A fost anuntata o prima victorie cu privire la programul de digitalizare.

Iată comunicatul comun remis de cele trei forțe politice:

”Echipele de negociere ale PNL, USR PLUS și UDMR au avut astăzi prima rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare. A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare. La negocierile politice fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției.În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității. Liderii celor trei formațiuni și-au afirmat voința de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză și pentru realizarea reformelor de care are nevoie România. Formațiunile politice vor relua mâine discuțiile, iar informații referitoare la derularea acestora vor fi transmise și în zilele următoare prin comunicate oficiale și comune.”

Ludovic Orban, președintele

Barna, copreședinte USR PLUS

Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS

Kelemen Hunor, președinte UDMR