PNL: ”Pensiile majorate cu 46%, salariul mediu ajunge la 1.000 euro, alocații dublate”

PNL își lansează programul de guvernare pentru următorii patru ani. 560 de mii de noi locuri de muncă în România, salariul mediu va ajunge la 1.000 de euro pe lună și punctul de pensie se majorează cu peste 46% față de 2019. Acestea sunt câteva dintre măsurile prevăzute în program. 

Primul care a luat cuvântul la evenimentul electoral de prezentare a programului de guvernare al Partidului Naţional Liberal „Dezvoltăm România” a fost Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Vorbim de programul de guvernare al PNL, de modernizarea României. Sistemul de Sănătate publică a furat startul, de nevoie. Am fost nevoiți să modernizăm, am început cu un examen de rezidențiat unde 7000 de colegi de-ai mei au intrat în pregătire pentru specialități. AM continuat cu evaluarea investițiilor rămase în urmă: 8 spitale regionale, 27 de spitale județene. În toți acești timpi pe care i-am desfășurat în spitale, printre bolnavi, am reușit să semnăm contracte pentru 3 spitale regionale: Iași, Cluj, Craiova. Într-un an în care a trebuit să ne adaptăm lună de lună am dezvoltat contracte de reziliență sau parteneriat public privat pentru spitalele din Sibiu și Brașov. Ne propunem să dezvoltăm situația stării de sănătate a românilor, acea siguranță pe care n-am avut-o dar vrem să le-o dăm românilor. Ne gândim să construim până în 2024 aceste 3 spitale, să construim alte 10 spitale de la 0. Dezvoltăm, extindem și modernizăm alte 25 de unități sanitare. Ne gândim la o reformă în Sănătate și la 6% din PIB până în 2024. Sunt finanțări care credem și sperăm să scoată din această greu încercată misiune în care ne zbatem de 30 de ani. Ne gândim că medicina preventivă trebuie să primeze. Gândim în perspectiva în care resursa umană inerentă în dezvoltarea sistemului să fie într-o continuă dezvoltarea unui număr mai mare de specialiști, care este absolut necesară în această situație de pandemie.

Gândim o digitalizare. Ieri am legiferat telemedicina, ce bună a fost în timpul acestei pandemii. Am reușit să evaluăm mai bine sistemul, are nevoie de o extensie, de modificarea acestui management, plecând de sus, modificările din Ministerul Sănătății, din DSP-uri, din Ambulanțe și din spitale. Gândim această finanțare din fonduri europene să poată fi aprofundată și cheltuită cu mare celeritate. Pentru infrastructură avem 2,8 miliarde, pentru planul de reziliență avem 1,2 miliarde. Gândim să aducă siguranța cadrelor medicale, a pacienților. Mulțumesc!”.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: ”Agricultura românească trebuie să își consolideze performanțele și să devină competitivă pe termen lung. Producătorii mici și mijlocii trebuie susținuți pentru a asigura piețele locale, iar marii fermieri trebuie să susțină piețele naționale. Acest model economic volatil bazat pe consum, a fost promovat cu nepricepere și a generat deficit record la nivelul balanței alimentare. Consumatorul român trebuie să aibă acces la hrană de calitate iar alimentele românești trebuie să devină brand consolidat pe piața locală, națională și regională. Garanția existenței satului românesc stă în consolidarea fermelor de familie. De asemenea, susținerii fermierului mic, prin facilitarea accesului la piață, o piață de câteva miliarde.

Așezăm pe picior de egalitate micul producător și procesator cu comerciantul dominant prin implementarea directivei practicilor neloiale. Promovarea produselor locale, educarea consumatorului în școli, în familie și în fermele didactice vor contribui la promovarea consumului de produse românești. Asigurarea schimbului de generații în Agricultură este altă provocare. Am alocat 520 milioane de euro pentru tinerii fermieri. Concesionăm și arendăm direct tinerilor fermieri prin agențiile statului. Vom transforma provocările legate de mediu și climă prin oportunități, prin susținerea agriculturii ecologice unde am alocat 550 milioane de euro, mai ales pentru zonele montane. Pentru a nu mai fi o agricultură meteo-dependentă pentru a aduce fiecare picătură de apă cât mai ieftin la plante, avem o strategie de 6,5 miliarde de euro”.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: ”În capitolul doi, un loc de cinste îl au fondurile europene, deoarece Guvernul PNL recunoaște și are siguranța că singura sursă de dezvoltare stabilă sunt fondurile europene. De multe ori am auzit vorbindu-se de rezerva de aur a României. Rezerva de aur a României sunt fondurile europene, pe ele trebuie să ne bazăm, ele sunt calea noastră ireversibilă spre dezvoltare. Am făcut numeroase vizite în teren alături de doamna vicepremier Raluca Turcan și nu a fost localitate prin care să mergem să nu fie localitate fără fonduri europene accesate. Aceasta este realitatea pe care o trăim astăzi și care ne duce spre standarde de viață bune ale românilor, spre creșterea calității vieții, spre modernizarea și dezvoltarea României. În 4 noiembrie 2019 am lucrat într-o prim,ă etapă cu riscul de pierdere a banilor, a trebuit să recuperăm 600 milioane de euro, care erau în prag de dezangajare și am reușit să aducem în plus 400 milioane de euro. După 12 luni de guvernare PNL, 3,2 miliarde de euro sunt încasați sau în curs de încasare față de 1,1 miliarde cât am avut la începutul mandatului.

De trei ori a crescut absorbția fondurilor europene, într-o perioada în care prin muncă și angajare am ajuns la această performanță de care suntem mândri, pentru că este o realitate despre care putem vorbi astăzi cu bucurie. Peste 2.000 de contracte de finanțare am semnat într-un an împreună cu Ministerul Dezvoltării și Ministerul Agriculturii, de peste 10 miliarde de euro. Suntem pe locul trei în Uniunea Europeană. Așa ne dorim să ajungem și la partea de absorbție. Prima și cea mai mare realizare: digitalizarea. Astăzi, primarii nu mai trebuie să vină la București să semneze contractele de finanțare. De acasă, de la birou, transmit cererile de rambursare, documentele de decontare a fondurilor UE, și iată cât de mult lucru înseamnă pentru toți beneficiarii această măsură pe care o resimt din plin toți beneficiarii. Îi mulțumesc domnului ministru al Transportului care a dat deschidere asupra unui lucru: descentralizarea proiectelor de infrastructură de interes local: variantele ocolitoare sau centurile ocolitoare sunt astăzi o realitate. Am descentralizat și am propus înființarea celor 8 autorități de management. Poate că multă lume nu înțelege implicația, dar descentralizarea dezvoltării regionale cu siguranță că vor simți primarii, oamenii, pentru că începând din următoarea perioade de programare, primarii împreună cu autoritățile de management vor putea decide soarta lor la nivel local. Am studiat mult modelul polonez, francez, italian de dezvoltare a fondurilor europene. Am făcut două lucruri simple, după modelul polonez, cel de succes: 1. Am propus și s-au alocat 200 de milioane de euro pentru pregătirea proiectelor de infrastructură pentru autoritățile locale; 2. Deja e transmis la Comisia Europeană, acordul de parteneriat pentru ca primii bani, respectiv 28,2 miliarde de euro, să intre în România începând cu următoarea perioadă de programare. O certitudine va fi că începând cu primul an al viitoarei perioade de programare, România va fi în situația de a implementa proiecte și nu de a negocia programe operaționale. Am făcut draftul de plan strategic pentru noul instrument de finanțare: pentru mecanismul de recuperare și reziliență. Este finalizat și va fi lansat în dezbatere publică astfel că România să fie în situația în care să acceseze alte 30,4 miliarde de euro”.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: ”Anul 2020 a fost anul în care guvernarea liberală a pus pe primul loc investițiile publice. Anul 2020 a fost cel în care în ciuda crizei sanitare am construit infrastructură de transport în România. Obiectivele de etape au fost atinse, ceea ce ne dă încredere că am acționat corect și eficient. Un an de guvernare liberală în slujba românilor arată astfel: peste 350 rețea de drumuri modernizate, din care 90 de km de autostradă noi, până la finalul anului. Peste 440 de km de autostrăzi, drumuri expres și centuri ocolitoare pentru care am semnat contractele de execuție în acest an, din care 192 km de autostradă și drumuri expres. Vremea promisiunilor fără acoperire a apus. Vremea guvernărilor social-democrate care desenau proiecte de autostrăzi a apus și ea. A venit vremea guvernărilor de dreapta. Guvernul Orban a dovedit că are viziunea necesară, priceperea și determinarea astfel încât să fie eliminate decalajele de dezvoltare din ultimii ani, dintre regiunile de dezvoltare ale României. Să nu lăsăm nicio regiune în urmă. Vom tura motoarele la maxim și vom investi masiv în infrastructura de transport. Reprezintă o prioritate națională.În următorii 4 ani vom veni cu reforme majore și vor fi ani în care se vor vedea cu adevărat rezultatele în teren. Calitatea infrastructurii este unul dintre indicatorii determinanți care măsoară competitivitatea. Pentru următorii 4 ani am gândit pentru fiecare sector în parte un pachet de măsuri. Peste 1000 de km de autostrăzi și drumuri expres, ne propunem conceptul de tren metropolitan în principalele municipii, să extindem rețeaua de metrou în București și Cluj Napoca. Sunt doar câteva dintre obiectivele cu care venim în fața românilor. Diferența dintre noi și PSD este că modelul nostru economic e bazat pe investiții. Fostele guverne au promis mii de kilometri de autostrăzi fără să facă nimic din ce au promis. Noi am schimbat paradigma. Guvernarea liberală face o prioritate din dezvoltarea infrastructurii de transport, care va fi coloana vertebrală pe care se va ridica România. Fără populisme, fără exagerări, cu măsură și decență, le spunem românilor că următorii 4 ani vor fi de muncă și implicare. Avem de câștigat și ultima competiție electorală, pe 6 decembrie, pentru ca următorii ani să fie anii dezvoltării și ai progresului”.