Premieră în România! Primarul Bacăului organizează un referendum local să se asigure că nu ne-am sucit.

Inițial am salutat inițiativa primarului Stanciu-Viziteu de a organiza un referendum local pe teme de interes public. Am zis că am prins și clipa aia când un edil nu se mai consideră jupânul satului și se consultă cu obștea pe diverse teme ce nu au fost abordate în campania electorală, chiar dacă manevra asta la superofertă ne costă cam 100.000 de euro.

Ulterior mi-am făcut niște calcule bazate pe textul Legii referendumului care condiționează validitatea demersului, de prezența a 30% din numărul persoanelor înscrise în listele permanente de vot ale B.E.C.M. în cazul nostru 166.720 de electori. Dacă nu se atinge acest procent, consultarea publică nu este validată, deci trântită. Ei bine, în plină pandemie când oamenii au început să conștientizeze pericolul covidelului blestemat și să evite aglomerațiile, în miez de iarnă când temperaturile nu sunt deloc prietenoase cu noi, Stanciu-Viziteu/Ghingheș și Miroșeanu vor referendum, uitând că la locale, când trendul infectărilor era în scădere, iar vremea chiar te încuraja să te pornești spre secția de vot, prezența la urne a fost doar de 31%, deci la limita limitelor.

Numai că surpriza total neplăcută a fost atunci când am aflat pentru ce suntem consultați.

  1. Sunteți de acord cu implementarea pe raza municipiului Bacău a unor măsuri suplimentare pentru scăderea numărului de infectări COVID-19?

Adică cum? În plină pandemie când ne apropiem de 15.000 de cazuri pe zi, primarul ne întreabă dacă vrem măsuri suplimentare. Ce măsuri? Că l-a tocat pe Necula în campanie cu măsurile luate sau neluate de el.
Este ca si cum un medic căruia i-am acordat o “atenție” pentru operație, mă întreabă dacă să o facă cu anestezie sau fără.

  1. Sunteți de acord cu resistematizarea domeniului public la standarde europene pentru a crea noi spații verzi, parcări și locuri de joacă, prin eficientizarea zonelor ocupate de garaje și prin eliberarea spațiilor verzi ocupate abuziv?
  2. Sunteți de acord ca anul viitor să fie prevăzute în buget sumele necesare finalizării Spitalului Municipal Bacău?

Eu cred că întrebările nr.2 și 3 se puteau contopi într-una singură care să fie formulată mai simplu. Cam așa:

Dragi băcăuani, mai țineți minte ce v-am promis în campania electorală?
Mai doriți să le înfăptuiesc, sau nu?

Problema este că acest referendum de 100.000 de euro nu va fi validat din cauza prezenței slabe la vot. În aceste condiții, administrația Stanciu-Viziteu va fi scutită de probleme peste patru ani în cazul în care nu va materializa măcar în parte promisiunile generoase din campanie.

Vor spune că ei au dorit, dar noi nu, dovadă fiind rezultatul referendumului din 6 decembrie 2020. Tot noi vom fi vinovați!
Altfel spus, primarul se asigură că nu va fi pus în situația de a returna 48 de indemnizații de primar către contribuabili, așa cum a scris în contractul cu care a invadat cutiile poștale. Acum pe bune. E singurul care a crezut că hârtia aia electorală are putere juridică?

Preluare Gabriel Bălan – Reflector Bacău