România protestelor. Azi e rândul pupătorilor de moaşte.

E foarte bine că tindem să rămânem un popor credincios şi cu frică de Dumnezeu. Nu poţi fi idiot să nu recunoşti că asta-i bine. E mare sărbătoare la Iaşi, acolo unde moaştele Sfintei Parascheva îşi aşteaptă ca în fiecare an credincioşii. Anul acesta, doar pe cei din municipiul Iaşi, aşa cum au hotărât autorităţile.

De aici până la scandal a fost doar un pas. Din partea bisericii, problema principală e cea a sumelor de bani care vor rezulta din acest pelerinaj, una nesemnificativă comparativ cu ce s-au obişnuit până acum, de partea cealaltă, credincioşii care nu înţeleg situaţia existentă în România, cea legată de pandemie, credincioşi cărora li se fâlfâie de posibilitatea de a infecta în masă alte mii de persoane pe lângă cele deja 3.000 zilnic. Vor libertate în ceea ce priveşte credinţa şi li se pare că n-o au, deşi se comportă precum turma de oi atunci când li se explică despre mască, despre distanţare socială şi alte lucruri ce ţin de limitarea răspândirii COVID-19.

Repet a suta oară, cei cărora nu le e frică de virus, cei care nu dau doi bani pe existenţa lui, pot merge în mijlocul pădurii şi pot trăi liber aşa cum doresc, însă într-o comunitate, legile trebuie să limiteze astfel de pericole. Pentru că, în caz de pandemie, dragii mei credincioşi pofticioşi de pupături, vorbim despre noi toţi nu doar despre voi, aşadar, cum facem cu libertatea noastră a celorlalţi care ţin în primul rând la sănătate?

Nu putem trăi în rugăciune acasă la noi? Adică, nu se mai învârte Pământul dacă nu tăbărâţi ca oile la racla Sfintei Parascheva anul ăsta? O comuna din Galaţi a intrat în carantină tocmai din cauza unei credincioase care a făcut turul pelerinajelor prin Moldova şi a infectat sute de vecini. Cei aproximativ 200 de bezmetici care protestează azi în Iaşi împotriva restricţiilor de la pelerinaj probabil că n-au un loc de muncă atât timp cât orbecăie noaptea pe-acolo, probabil că sunt pupătorii de serviciu ce n-au protestat şi în cazul corupţiei care ţine de calitatea vieţii în România.

Mai marii bisericii au turnat gaz pe foc insistând că restricţia de la pelerinaj e o tâmpenie, uitând că un coleg de breaslă a murit tocmai din cauza virusului. Vorbim însă despre putere şi bani în cazul popilor protestatari şi e de înţeles. Pe de altă parte, aceiaşi popi vorbeau acum câteva luni că virusul poate fi ”alungat” de rugăciune. Mai încercaţi domnilor. Se pare că nu aţi făcut rugăciunea cum trebuie.