Lecția de istorie – Atacarea Londrei cu rachetele V-2

La data de 8 septembrie 1944 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Londra este lovită pentru prima dată de rachetele germane V-2. Înaintea atacurilor cu rachetele V-2, Londra mai fusese lovită de rachete V-1, ce puteau ajunge la viteza de aproape 500 km pe oră, zburând la înălţimea de 1,2 km și putând transporta peste două sute de kilograme de explozibil.

Dacă racheta V-1 era o bombă zburătoare ce îşi atingea ţinta prin performanţe tehnice deosebite, deoarece nu avea nevoie de pilot, fiind autoghidată, racheta V-2 era o armă şi mai performantă, deoarece era o rachetă cu o construcţie tehnică impresionantă, având 14 metri lungime, 13 tone greutate, dintre care 975 de kilograme erau explozibil. Racheta V-2 era produsă în fabrica subterană de la Mittelwerke din munţii Harz, prin munca silnică a deţinuţilor, fiind apoi transportată în bazele din Belgia, Olanda și Franța de unde erau apoi lansate spre Londra.

Racheta era supersonică fiind propulsată de un amestec de alcool etilic şi oxigen lichid, având de asemenea un sistem giroscopic avansat, ce îi permitea să aibă o rază de acţiune de peste 450 kilometri și o viteză de 1.341 metri pe secundă, o viteză de trei ori mai mare decât viteza sunetului. Primele rachete V-2, ce transportau o încărcătură de peste de o tonă de exploziv, au fost lansate de la o instalaţie din apropiere de Haga și au căzut în capitala britanică în seara zilei de 8 septembrie, la Chiswick în vestul Londrei, cauzând moartea a 34 de oameni și rănirea a altor 90. Între acea dată de 8 septembrie 1944 şi 27 martie 1945, asupra Londrei au căzut peste 1.100 de rachete V-2 (cam cinci pe zi), omorând peste 9000 de britanici şi rănind alte zeci de mii. Mai mult decât atât, alte peste 900 de bombe au fost lansate până la sfârşitul lui 1944, asupra altor orașe britanice precum Bedford, Ipswich, Norwich sau asupra unor ţinte din Franţa, Belgia și Olanda.