Municipiul Bacău deţine o pădure de 325ha! Profitul? 2.000 lei anual!

Nu ştiu câţi băcăuani ştiu despre faptul că municipiul Bacău are în proprietate o pădure, una care se întinde pe 325 de hectare şi care se află pe raza comunelor Tamaşi şi Gioseni. De ea are grijă Direcţia Silvică Bacău prin intermediul Ocolului Silvic Traian. Aceştia din urmă, au transmis printr-o adresă Primăriei Bacău lista cu cheltuielile de întreţinere. Pentru că nu ne pricepem la întreţinerea pădurii, observăm faptul că de pe aceste 325 hectare au fost exploataţi 350 mc de masă lemnoasă.

La un calcul simplu, puţin peste un metru cub de pe fiecare hectar. Ciudat, nu? Dacă ne gândim că doar un copac poate reprezenta în medie şi 6 mc, cifra e şi mai ciudată. Nu e destul de credibil în România cifra asta de un metru cub per hectar. Dacă ar fi aşa, am avea încă pădurile. Să spunem că au fost tăiaţi doar 350 mc, deşi secretarul Popovici ar putea confirma ceva despre aceste tăieri, având se pare o vilă în Tamaşi, fix la ieşirea din Pădurea Bacăului. Aşa ne spun sursele. Tot ele menţionează faptul că din această pădure se taie ilegal alte mii de metri cubi. Dar, să spunem că e aşa cum menţionează adresa Ocolului Silvin Traian.

Profitul pentru această masă lemnoasă este de 70.000 lei. Acum începe povestea frumoasă. Cheltuielile de întreţinere pentru aceasta pădure, au ajuns în timpul ăsta la 68.000 lei, adică vreo 40.000 lei paza pădurii, exploatarea masei lemnoase, adică cei 350 mc, 12.500 lei şi altele. Aproape 10.000 de euro ne costă paza acestei păduri în timp ce ea ”dispare”.

Aţi reţinut suma de 12.500 legată de exploatarea celor 350 mc? Ei bine, ştiţi ce profit are pădurea pentru municipiul Bacău? 2.000 lei! Cam cât un salariu al unui angajat de la Spaţii Verzi într-o lună! Profit anual! Cum naiba să exploatezi 350 mc de lemn cheltuind 12.500 lei şi să ai profit 2.000? Mie ceva nu-mi iese în matematica asta. Practic, din pădurea municipiului se ”hrănesc” alte instituţii şi alţi şmecheri, în afară cetăţenilor Bacăului.

Practic, avem o pădure care nu produce nimic pentru municipiul Bacău şi asta nu cred că e în regulă. 325 ha de pădure ar trebui să aducă ceva beneficii dacă o administraţie ar fi interesată de acest lucru. Poate dl. Popovici îşi dă interesul anul viitor ca aceasta să producă totuşi ceva şi să nu ne trezim că mai şi scoatem bani din buzunar. Dacă lemnele n-ar ieşi zilnic de aici cu căruţele şi dacă s-ar contoriza metrii cubi reali, poate că un viitor primar al Bacăului va colecta şi ceva bani la buget de acolo.

Până atunci, reţineţi povestea. Avem 325 ha de pădure care ne aduc 2.000 lei pe an! Incredibil!