Alianţă la Alianţă. Încă o alianţă până la majoritate? O maternitate politică!

Calcule matematice pe care unii vor să le afişeze în cât mai multe bule, doar-doar mai ajută la puncte electorale. Calcule care spun că Sechelariu ia voturi de la Manolache, Chirilescu de la Ştefan, Viziteu de la Necula, Umbrărescu de la Scripăţ şi tot aşa, variante plauzibile pentru bula respectivă desigur.

Matematica tuturor nu va mai fi o ştiinţă exactă în 27 septembrie când băcăuanii vor vota la urne şi sondajele făcute pe facebook vor fi doar istorie amuzantă. Primarul ce va ocupa scaunul din Primărie va obţine maxim 17.000 de voturi şi asta nu e bine deloc pentru că e foarte puţin şi nu va exprima opţiunea decât a unei părţi foarte mici a municipiului. Dar altceva spun eu.

Dacă un candidat speră să câştige Primăria Bacău doar văzând că un candidat nou ”fură” voturi de la unul existent deja, se înşeală. În momentul în care nu convingi băcăuanii, moment al coordonatorului de campanie şi care nu pare deloc inspirat, se întâmplă să scazi în procente chiar tu însuţi.

Strategiile cu profilul electoratului propriu nu mai ţin în 2020 şi asta pentru că trăim alte vremuri, total diferite chiar şi faţă de 2019, anul alegerilor europarlamentare când partidul care făcea istorie era parcă altul.

Dacă Alianţa va câştiga (surprinzător) Primăria, va avea doar un primar de paie. Dacă nu va avea şi un CL majoritar, va trebui o nouă alianţă, ba chiar vreo 3 ca să poată construi ”trenul urban” şi ”parcările plutitoare”. Aşadar, o alianţă în discuţii despre alte alianţe nu mai e un partid. Partidul a cam dispărut şi identitatea ar trebui să conteze. Eu îl ştiu de USR şi asta a reprezentat mereu lozul câştigător. Când vine vorba de alianţe în alianţe, prelungire la altă prelungire, e deja prea mult. Un partid puternic poate câştiga singur, exemplele sunt multiple în toată Europa. Mai e vreo ţară prin zonă, una în care campaniile electorale devin maternitatea politică a aleşilor locali? Nu!

România a tot avut alianţe şi le ştim soarta, aşa că nivelul matematic al alegerilor locale vor ţine cont de istoria lor şi nu de apariţia unui alt candidat. Să spunem că autorul articolului ar candida mâine la alegerile locale. De la cine ”fur” eu voturi? Chiar nu înţelegem că voturile se câştigă şi nu se fură?

Vorbim pe 28 septembrie despre matematică ce n-o să le iasă unora.