Halda de fosfogips ”priveşte” neputincioasă spre Guvern.

Secretarul de Stat, Mircea Fechet, împreună cu prefectul Bacăului, Ailenei Sorin-Gabriel și cu comisarul șef al gărzii de mediu Bacău, Daniel Ciorcila, a efectuat o vizită la Combinatul Chimic unde s-a discutat cu lichidatorul judiciar.

Așa cum anticipa Mircea Fechet, șansele ca platformă să fie ecologizată din bugetul combinatului falimentar sunt modeste, iar în lipsa unei intervenții ferme ale statului, halda radioactivă va afecta băcăuanii mulți ani de aici încolo.

Anual, în România mor 23.000 de oameni din cauza poluării, conform Comisiei Europene iar Bacăul este în primele 10 cele mai poluate aglomerări urbane la particule și oxizi de azot. La asta se adaugă și efectele haldei radioactive de fosfogips.

În anul 2017, prin decizia din cauza C-301/2017, Curtea Europeană de Justiție a condamnat statul român pentru depozitele de Deşeuri neînchise, care pun în pericol sănătatea cetățenilor, printre care și depozitul radioactiv de la fostul Sofert.

În luna mai a acestui an, Comisia a pus în întârziere din nou statul român, ceea ce înseamnă un nou infringement dacă depozitele nu vor fi ecologizate într-un termen rezonabil și sancțiuni care pot ajunge la sute de milioane de euro.