Theodora Sotcan: ”PNL se spală pe mâini de responsabilitatea noului an școlar!”

Începerea anului şcolar în condiţii încă neînţelese de autorităţile locale crează dispute politice pe seama campaniei electorale. Între PSD şi PNL, subiectul ”învatamant” a fost unul tot mai des discutat în online şi nu numai. Deputatul PSD, Theodora Şotcan a scris pe facebook:

Recunosc, așteptam ca Primul-ministru să prezinte, astăzi, în Parlament, răspunsuri concrete la întrebările părinților legate de începerea școlii. Întrebări pe care părinții mi le adresează, dar la care numai cei aflați la putere pot răspunde.

Însă tot ce a făcut Orban a fost să paseze responsabilitatea deciziei asupra modalității de desfășurare a activităților școlare pe un conglomerat instituțional difuz, format din Inspectoratele Școlare, DSP-uri și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, iar dumnealui s-a mărginit să ne recomande să purtăm mască și să păstrăm distanța.

Mai lipsea doar ca și președintele Iohannis să ne repete să ne spălăm pe mâini.De fapt, asta faceți dumneavoastră, domnilor liberali. Vă spălați pe mâini, dar nu pentru a îndepărta virusul, ci ca Pilat din Pont.

Practic, din ce observăm în ultima vreme, traseul unei decizii în domeniul Educației pare să fie următorul: președintele Iohannis o convoacă la Cotroceni pe doamna Ministru, după care, la finalul întrevederii (lipsită, de altfel, de orice temei constituțional, dar amintind izbitor de epoca Băsescu), Iohannis ne comunică o serie de recomandări perfect inutile și de jumătăți de decizii, pentru ca în final Orban să arunce responsabilitatea pe umerii autorităților locale, ale școlilor și, pe viitor, poate chiar a părinților și/sau elevilor, ca să fie descentralizarea completă.

Cumva pentru că este mult mai ușor să arunci responsabilitatea pe umerii primarilor decât să iei o decizie, mai ales dacă pentru această decizie vei răspunde politic în alegeri? Cum vă puteți aștepta ca primăriile din mediul rural sau urban mic să poată susține financiar revenirea la școală în condiții de risc epidemiologic, în condițiile în care nu exista alocări bugetare de la guvern?

In ceea ce îi privește pe profesori, aproape că m-aș fi lăsat convinsă de triumfalismul nord-coreean cu care domnul Orban ne vorbea despre „zecile de mii” de cadre didactice care participă la programele de pregătire pentru utilizarea platformelor de învățământ online, dacă nu aș ști că, la nivelul județului Bacău, Casa Corpului Didactic a trebuit să își asume, din proprie inițiativă, lansarea unor astfel de cursuri, care însă nu își pot atinge obiectivul pentru că ministerul pe care îl conduceți întârzie emiterea ordinului de acreditare!

Și, având în vedere faptul că termenul de înscriere aproape că a expirat deja, probabil că nici acreditarea nu va sosi la timp. Cu alte cuvinte, cursurile cu care vă lăudați sunt organizate de Casele Corpurilor Didactic, plătite de profesori și nici măcar autorizate la timp de Minister. Deasemenea, foarte important: profesorilor li se va deconta costul acestor programe de pregătire?Sau vor fi nevoiți să suporte singuri costul cursurilor (care pentru dumneavoastră poate fi modic, dar pentru un cadru didactic, mai ales debutant, s-ar putea să nu fie!).

Și, ca să fie ca la Radio Erevan până la capăt, probabil că nici majorarea salarială programată pentru luna septembrie nu se mai dă, ci se ia!În încheiere, doamna Anisie, vă propun o problemă simplă de matematică: având în vedere faptul că în județul Bacău sunt aproximativ 10.000 cadre didactice, iar Casa Corpului Didactic a lansat doua module de pregătire, cu o durată de 8-10 zile organizate în 2-3 grupe a câte 25 cursanți, până în ce an vor putea fi pregătiți toți profesorii din județ?Atunci când este vorba despre școală, este vorba de elevi, părinți și profesori. Iar disprețul față de ei nu pot să vi-l iert!”