Lectia de istorie: Vizita primului președinte american în România.

La data de 2 august 1969, Nicolae Ceauşescu împreună cu prim-ministrul Gheorghe Maurer, l-au primit la aeroportul Otopeni, pe preşedintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon, care avea să facă în următoarele două zile, prima vizită a unui preşedinte american în România.

Vizita președintelui american venea la un an după semnalul de independenţă a politicii României faţă de Uniunea Sovietică, semnal dat de Nicolae Ceauşescu în 1968, când se opusese invadării Cehoslovaciei de către trupele țărilor Tratatului de la Varșovia. Oficial, autorităţile comuniste de la București declaraseră în faţa presei occidentale că vizita preşedintelui american „este o vizită de stat ca oricare alta şi nu se deosebeşte cu nimic de alte vizite de acest fel”.

Însă lui Nixon aveau să-i fie prezentate proaspătul cartier Balta Albă, Halele Obor şi Muzeul Satului, iar atât preşedintele cât şi membrii delegaţiei au fost întâmpinaţi de populaţia Bucureştiului cu un sincer entuziasm, ce a fost remarcat de altfel şi de președintele Nixon.

După estimările organelor de Miliţie din acea vreme, aproximativ un milion de bucureşteni au participat la manifestările de simpatie faţă de preşedintele american, iar efervescenţa creată în rândul românilor a făcut ca momentul să fie perceput şi să rămână în memoria colectivă ca o oază de speranţă şi optimism în mijlocul constrângerilor impuse de regimul comunist timp de jumătate de secol. Din păcate vizita lui Richard Nixon la Bucureşti în 1969 nu a avut efectul scontat pentru populaţia României, care spera într-o oarecare liberalizare şi o apropiere de lumea occidentală și din păcate vor mai trece peste douăzeci de ani până când România va face parte în sfârșit din „lumea liberă”.