Proiectil exploziv provenit din timpul primului război mondial găsit la Oituz

În data de 27 iulie 2020, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru situații de urgență “Mr. Constantin Ene” al județului Bacău a fost solicitată să intervină în comuna Oituz, în vederea asanării terenului de muniția rămasă neexplodată.

La locul intervenției, echipa pirotehnică a descoperit un proiectil exploziv provenit din timpul primului război mondial, încastrat în tulpina unui fag înalt de peste 30 m. Având în vedere faptul că muniția avea deja mijlocul de inițiere armat și deterioriat, fiind periculoasă la mișcare, a fost luată decizia ca aceasta să fie distrusă pe locul descoperirii.

În acest sens, in data de 28 iulie 2020, s-a procedat la neutralizarea prin explozie controlată a proiectilului cu luarea tuturor măsurilor de protecție a mediului înconjurător, fără a fi însă necesară evacuarea populației din zonă. Cei doi subofițeri împreună cu ofițerul coordonator, au reușit să obțină un efect maxim al intervenției, cu impact minim asupra mediului și în special asupra arborelui “gazdă” care a nu a fost afectat în nici o proporție. Mulțumim pe această cale tuturor factorilor responsabili care ne-au sprijinit și au acordat credit unei intervenții atât de dificile, fără de care aceasta misiune nu ar fi avut un real succes.

Amintim cu această ocazie obligațiile cetățenilor care, accidental pot descoperi muniții rămase neexplodate, de a apela numărul unic de urgență 112 și de a nu le atinge sau mișca de pe loc indiferent de situație. Acestea încă pot face victime!

Lasă un răspuns