Pentru alegerile locale, reţineţi un nume. Dorin Chirilescu!

Urban Bacău a făcut în ultimul an de zile, 3 sondaje cu peste 2.000 de voturi exprimate. Aşa cum nici nu mă aşteptam, ca să fiu sincer, la două dintre ele a câştigat detaşat, băcăuanul Dorin Chirilescu. Activistul civic, cum îi spun eu. Spirit Civic e şi numele blogului pe care-l administrează. Om de teren, cumpătat, cu bun simţ în abordările mai înverşunate ale comentatorilor pe facebook, un om care, aşa cum i-am spus de prea multe ori, suferă prea mult pentru acest oraş.

La ultimul sondaj la care şi-au exprimat opţiunea de vot 2.137 de prieteni Urban Bacău, a câştigat acest Dorin Chirilescu, numărul de susţinători ce l-au votat fiind de 618, procentajul ajungând la 29%. Următorul pe lista finală a sondajului fiind la aproape 300 voturi distanţă.

S-a hotărât să candideze independent după ce nu s-a putut plia într-o culoare politică sau alta, dorinţa lui de a construi, probabil, nefiind în angrenajul politicii făcute de acele formaţiuni. Cum bine sublinia Iulian Pichiu în emisiunea ”Bacau News”, nu trebuie să blamăm orientările politice ale unor oameni ce nu s-au omogenizat într-o formaţiune politică, gândindu-ne şi la faptul că un om cu caracter, alege în final ceea ce i se potriveşte. Şi el, Dorin Chirilescu, a ales independent.

A început să strângă cele 850 de semnături necesare pentru a putea intra pe lista candidaţilor şi face acest lucru, atenţie, după orele de program. Nu are timp berechet aşa cum au cei din partidele politice şi nici echipe de campanie care să-i deschidă drumul. Nu cere semnătura după ce salută băcăuanii întâlniţi pe stradă ci mai întâi face ceea ce ştie el cel mai bine. Le asculta problemele, apoi le explică ce ar putea face el pentru a le rezolva. Se creează aşa, o ”furtună” în care candidatul şi băcăuanul din stradă ajung să vorbească aceeaşi ”limbă” apoi, Dorin îl întreabă dacă îl susţine cu semnătură.

Face asta până târziu în noapte şi îmi dau seama că vrea şi poate să aducă Bacăului un plus valoare prin prezenţa lui în funcţia de primar. ”E greu să le propui să mai aibă încredere din nou că s-ar putea schimba ceva, pentru că lipsa de implicare a politicienilor actuali are un puternic efect negativ: distruge încrederea oamenilor în posibilitatea de a progresa ca și comunitate” spune Dorin Chirilescu într-o postare făcută astăzi pe facebook.

Ştiu, câţiva dintre cei care citesc articolul vor spune că e un ”altul” care vrea la ciolan, dar nu poţi spune asta dacă urmăreşti activitatea lui Dorin din ultimii ani şi mai ales dacă te întâlneşti cu el şi discuţi câteva minute. Doar Cristian Ghingheş şi Dorin Chirilescu au reuşit să contreze replicile urbane ale autorului, cele care nu foloseau tocmai un limbaj decent, într-un mod inedit de calm. Ceilalţi au reacţionat tot ca în spatele blocului, aşa cum îi abordasem. Omul ăsta a reuşit, cu calm, să mă convingă de câteva lucruri, anume, decenţa aduce doar beneficii şi calmul rezolvş cam toate problemele.

L-am cunoscut acum vreo 4 ani, bătăios şi grijuliu pentru Bacăul tot mai gri. Acum îl regăsesc asemenea şi mă bucur pentru opţiunea existentă. Crede în ziua de mâine şi e tare bine că avem un optimist ce luptă pentru Bacău. ”Cred că totuși băcăuanii nu și-au spus ultimul cuvânt și îi vor “trânti” la vot pe cei care i-au mințit acum patru ani că totul va fi bine, iar eu voi continua să discut cu ei așa, la pas, pentru a mă asigura că vocea lor va fi ascultată” spune Dorin, în speranţa că lupta lui nu va fi în zadar.

Dorine, aşteptăm cu sufletul la gură ziua de 27 septembrie 2020. Atunci vom vedea ce au înţeles băcăuanii prin eforturile tale. Baftă!