Agricola ”deranjează” jumătate din Bacău. Cristian Ghingheş arătă cu degetul spre Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Agricola Internaţional vrea să-şi extindă abatorul din Gherăieşti, mai exact dublarea lui, pentru asta fiind nevoie de un aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. În această după amiază, această agenţie ar fi trebuit să organizeze o dezbatere publică privind impactul asupra mediului a acestei extinderi.

Cu o oră înaintea întâlnirii, această agenţie, care ”veghează” pentru sănătatea mediului înconjurător, a anulat întâlnirea din motive sanitare, scrie consilierul Cristian Ghingheş pe pagina lui de Facebook. Înţeleg că această companie e una puternică, dealtfel şi proiectul Centurii Bacăului a ”reuşit” să o ocolească în zona Holt, fix pe marginea proprietăţii, dar această companie trebuie să aibă proiecte normale pentru un oraş ce s-a extins de când fermele au luat fiinţă.

Mirosul înţepător provoacă disconfort maxim în toată zona Gheraieşti, cartierul Nord şi chiar până în zona Mioriţei. Vorbesc unii despre vilele ridicate în zonă după ce Agricola a luat fiinţă. Se întreabă aceleaşi persoane ce producţie avea Agricola acum 50 de ani? Adică, cam ce miros emanau dejecţiile eliberate din ferme. Bacăul s-a dezvoltat pe orizontală şi în jurul fermelor erau proprietăţile oamenilor, proprietăţi pe care, au avut tot dreptul să-şi ridice fix ce vile au dorit. Trebuia să ne mutăm cumva cu toţii pe dealurile din Măgura sau chiar prin Cleja pentru a lăsa compania să producă ce doreşte?

Sunt norme europene care vorbesc de nişte cifre maxime în ceea ce priveşte nivelul diconfortului creat de fermele agricole, de locaţii ce trebuie să fie oriunde altundeva dar nu în apropierea oraşelor. Adică, nu ne putem muta jumătate din oraş, exact cât ”deranjează” ăştia o dată pe zi, ci mai degrabă, autorităţile le pot impune să se dezvolte în alte locaţii, departe de zona urbană.

Agenţia de Protecţie a Mediului jonglează ciudat cu dezbaterea publică privind proiectul extinderii Agricola, fapt ce ne face să credem că legea se poate interpreta până companiile astea puternice fac ce vor, unde vor şi când vor.

Cristian Ghingheş trage un semnal de alarmă şi solicită agenţiei să reprogrameze urgent această întâlnire pentru că, spune el, ”dezvoltarea oraşului nu trebuie să pună în paranteze confortul cetăţenilor”.