Bacău, file de poveste. Insula de Agrement.

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti, în preajma Bacăului, un loc ca rupt din rai, o insulă plină de verdeaţă, de care se bucurau şi tineri şi bătrâni.
Şi oamenii petreceau clipe frumoase în peisajul semi-sălbatic al insulei, ce bucurau de soare, puteau pescui, puteau inota, puteau juca tenis….

Ce vremuri! Ce aminitiri frumoase!

Pe 8,7 hectare exista un ştrand, terenuri de joacă pentru copii, lungi alei pentru plimbare şi mulţi, mulţi copaci, făcând din Insula de Agrement un loc de relaxare şi petrecere a timpului liber. Un loc atât de liniştit şi curat, încât au apărut şi câteva perechi de lebede.

Cu trecerea timpului, odată cu dezvoltarea oraşului, cu constucţii facute haotic sub ochii unor autorităţi incompetente sau corupte, aspectul Insulei de Agrement s-a schimbat dramatic. Insula a s-a transformat într-o peninsulă, deoarce canalul s-a colmatat, iar buruienile şi mizeriile au unit malurile, au apărut şobolani, şerpi de apă şi insecte, stuful a crescut în exces, iar vechiul colţ de rai a devenit un coşmar pentru cei care îndrăzneau să se aventureze în acele locuri.

Şi în 2010 a venit soluţia salvatoare: Modernizarea cu ajutorul fondurilor europene. Un proiect de 45 milioane de lei ( fonduri europene şi bugetul local) pentru amenajarea unui Aquapark, un skate-park, un spaţiu de joacă pentru copii, plajă de nisip şi terenuri sportive multifuncţionale, un amfiteatru în aer liber, o bibliotecă cu ceainărie, o seră pentru plante, un patinoar şi cafenele, precum şi amenajarea unei parcari supraetajate cu 65 de locuri.

Lucrările trebuiau începute în anul 2010 şi trebuiau terminate până la sfârşitul lui 2011.

Şi s-a anunţat cu surle şi trâmbiţe marea realizare a administraţiei, şi au apărut în tot oraşul panouri cu Insula de agrement modernizată, de se cruceau oamenii, că aşa minunăţie nu mai văzuse neam de neamul lor.

Mare bucurie mare pe capul locuitorilor cetăţii, locul lor de vis va deveni mai frumos şi mai arătos.

În anul de graţie 2012 s-a semnat proiectul de finanţare şi se putea porni la treabă. Lucrările durau 15 luni.

Zis şi făcut. S-a pornit licitaţia, s-au atribuit lucrările, dar cum orice minune ţine 3 zile, de data asta a ţinut 3 ani. Au început contestaţiile şi s-a ajuns în anul 2015.

În timpul ăsta, nimeni nu a mai bătut un cui pe Insula de Agrement, buruienile au crescut, mizeriile au invadat canalele, s-au adunat mormane de fiare ruginite, iar locul a devenit un focar de infecţii. Aşa că oamenii au renunţat să mai meargă la locul lor de suflet.

Şi pentru că se apropiau alegerile locale, şi pentru că trebuia tăiată “o pamblică”, s-a trecut la muncă zi de vară până-n seară, ca să vadă lumea ce şef harnic este peste oraş.

Dar n-a fost să fie, modernizarea a fost realizată în proporţie de 70-80% (foto). Era vara lui 2016.
Şi-atunci s-au înfuriat oamenii, şi l-au trimis acasă pe starostele cel mincinos, şi au numit pentru 4 ani un alt staroste peste cetate, mai vrednic şi mai frumos.

Şi acesta că le-a promis că va termina amenajarea până cel târziu în decembrie 2018. Iar lumea a crezut.

Şi şi-a suflecat mânecile noul staroste şi s-a apucat de lucru. Avea termen 31 decembrie 2018 ca să modernizeze Insula de Agrement. Şi-a început în forţă. A anulat licitaţia, a concediat construcţorul şi-apoi a stat.
Timpul trecea, nimic nu se mişca, fondurile europene se pierdeau şi alegerile s-apropiau.

Şi-a pus starostele “un genunche” pe pământ şi s-a rugat din suflet pentru o soluţie salvatoare. Si, pac, i-a venit. Să-l pună pe Vornicul Sesepemeşteanu (SSPM) la treabă. Şi ce dacă Vornicul nu avea cu cine, şi ce dacă nu înţelegea ce are de făcut, n-o să-şi dea seama nimeni.

Aşa că, după ce s-au pierdut 8 milioane de lei, bani returnaţi pentru nefinalizarea proiectului la termen, a pornit în sfârşit lucrul la ce a mai rămas de executat, adică 30% din lucrări, cu firma Primăriei, bună la de-toate. Lasă că merge şi aşa!

Nu mai conta cum, nu mai conta cu ce bani, important era ca în vara lui 2020 să se poată plimba plăieşii pe aleile insulei.
Şi s-au plimbat. Şi ce-au văzut?

Lucrări neterminate şi prost executate, materiale de calitate îndoielnică, copaci tăiaţi, în concluzie, o imagine jalnică.
Imaginile sunt din proiectul care trebuia realizat. Seamănă cumva?
Despre bani, ce să mai vorbim? Lucrările au fost estimate la 37 milioane de lei. O căsuţă de scânduri de 74 mp este 120.000 de euro.

Doar o nouă administraţie ar putea descâlci firul banilor pentru modernizare.
După 6 ani de lucrări, milioane de lei cheltuite din taxe şi impozite plătite de locuitori, s-a reuşit inaugurarea unei lucrări neterminate.

Atât s-a putut.
Şi-am încălecat pe-o şa, şi v-am spus povestea aşa.
Aşa trebuia să arate Insula de Agrement din Bacău.

Text: Felicia Ciobanu