Strigăt de disperare al tinerilor din Slănic Moldova. Îl aude careva?

Duminică am vrut să ies din betoanele Bacăului şi cum Insula nu prezenta mare interes, am supus la vot în familie. A ieşit învingătoare în unanimitate, staţiunea Slănic Moldova. Aşadar, am pornit la drum pentru a uita de stresul cotidian.

Ajunşi în Slănic Moldova, mi-a sărit în ochi aglomeraţia. De foarte mult timp, Slănicul n-a mai fost aşa de aglomerat. Am intrat în Parcul din faţa Cazinoului pentru a trage aer în piept, necesar scurtelor drumeţii pe care le plănuisem. La un moment dat, aud muzică la foişor. Privesc mai atent şi văd două fete ce cântau extrem de frumos. Mă apropii şi le filmez, timp în care un domn se îndreaptă spre mine parcă încercând să-mi spună ceva. M-a salutat şi a încercat să-mi explice că nu e vreun concert ci doar simple repetiţii.

Am făcut prezentările şi am aflat că e domnul Vasile Popa, referent la Casa de Cultură Slănic Moldova, coordonator programe artistice.

Din vorbă în vorbă, a început să-mi povestească din necazuri. ”Fetele care fac repetiţii acum, sunt din Cireşoaia. De 6 ani am fost scoşi din Cazinoul Slănic Moldova şi în tot acest timp, toate spectacolele le-am făcut în aer liber. Momentan, Casa de Cultură funcţionează în Sala de sport din zona Autogării”, ne spune domnul Popa cu un vizibil of în suflet.

E şi o formă de protest. Sala de sport e improprie activităţilor pe care le avem noi. Ea ar trebui izolată fonic şi ar costa foarte mulţi bani. Sala e a Primăriei şi nu există fonduri pentru aceste dotări. Primăria nu ne-a întors spatele şi chiar cred că şi-ar dori să ne ajute, însă situaţia Cazinoului e una specială”, ne mai spune domnul Popa.

Primăria, împreună cu Consiliul Judeţean Bacău se află în plin proces cu actualul proprietar al Cazinoului care nu poate fi utilizat pentru că se află în litigiu. Până la decizia finală a judecătorilor, aici nu se poate face nimic. E de-o seamă cu celebrele cazinouri din Sinaia şi Constanta şi e perla Slănicului. Majoritatea turiştilor vizitează staţiunea în speranţa că vor putea vizita şi Cazinoul.

Dar cea mai mare durere e să văd tinerii ăştia care sunt talentaţi, care sunt îndrumaţi de profesori minunaţi şi dedicaţi meseriei şi nu li se face ”pârtie” spre succes. Pentru că noi, românii, nu prea dăm doi bani pe cultura. Tinerii din Slănic Moldova pot ”evada” din zona aceasta prin muzică sau teatru, pot ajunge acolo sus prin efortul statului român şi al profesorilor ce respectă cultura. Însă, dacă n-aduc voturi şi necesită eforturi financiare mari, renunţă. E mai simplu cu mici şi bere sau cu vreun ”plocon” de campanie.

E vreun program electoral ce conţine şi ”grija” pentru tineri? Consiliul Judeţean Bacău, în primul rând, Primăria Slănic Moldova în al doilea rând? Aude careva vocile astea minunate ale copiilor ce vor să fie descoperiţi? O sală de spectacole pentru o Sală de Cultură, e prea mult? Tinerii ăştia mai interesează pe cineva sau le facem vânt în străinătate?

Anul trecut am avut 17 festivaluri. Am avut trupă de teatru, am avut două grupe de fete pe categorii de vârstă. În Cazinoul din Slănic Moldova a fost dintotdeauna Casa de Cultură. Ne dorim să se termine procesul şi să ne desfăşurăm activitatea în parametri normali.” ne mai spune domnul Vasile Popa, încercând să-şi ascundă dezamăgirea.

E un strigăt de disperare ce ar trebui auzit, ascultat şi care ar trebui transformat în lacrimi de bucurie, odată cu ridicarea unei săli de spectacol. Dacă nu se va întâmpla aşa, în viitorul apropiat, aceiaşi tineri vă vor condamna, vă vor arăta cu degetul.

Să dăm un exemplu. 24 conferinţe de presă susţinute de B. Chiriac, la unul din sectoarele Bucureştiului, au fost plătite cu 2,4 milioane lei. Noi. 24 miliarde lei vechi. A? Ar ieşi de-o sală de cultură cu banii ăştia?. Hai băieţi, hai că se poate.